fbpx

Plankgolv på betongplatta med golvvärme

Frågeställare: Andreas Björklund
Jag skall lägga ett nytt kilsågat golv på en betongplatta. Jag har gjutit igen den gamla torpargrunden som ändå inte tillräcklig för att komma in under. Nu vill jag lägga ett traditionellt kilsågat furugolv på detta. Har fått flera bud på hur man skall göra så jag tänkte kolla med er. 1. Limma ihop golvtiljorna och lägga hela ”flöket” flytande på en foam. (känns inte som en bra lösning) 2. Limma plywood på plattan och skruva golvet i plywooden. (hur tjock skall i så fall plywooden vara? Detta blir ju dock inte optimalt med golvvärmen) 3. Limma golvet direkt på plattan och lämna någon millimeter mellanrum mellan tiljorna för att de skall kunna röra sig. (frågan är då hur stor springa man skall lämna och vad man skall använda för lim) Man blir minst sagt kluven så alla tips och idéer mottages tacksamt.

Svar:
Konstruktionen du beskriver med trägolv på betong med ingjuten golvvärme har vi inte så lång erfarenhet av inom byggnadsvården. Jag skulle istället vända mig till tillverkaren av golvet eller golvvärmesystemet och följa deras rekommendationer.

En reflektion är att ett flytande golv är enklare att underhålla i framtiden. Välj i så fall ett stegljudsskydd som är hygroskopiskt.

keyboard_arrow_up