fbpx

Pappväggar och papptak

Frågeställare: Christina
Hej! Är nybliven medlem hos er och även nybliven ägare av ett hus från 1924. Huset har en putsad fasad där putsen är fäst i nät. Sedan följer tjock timmerträ. På innervägarna har det suttit papp och tapeter som fullständigt har släppt från väggen. Besiktningsmannen och snickaren sa att huset är i fint skick, det är inte särskilt dragit eller kallt. Men hur ska vi bygga upp innerväggarna igen och få det någorlunda rakt? Trät är ganska ojämnt. Men jag vill inte reglera upp de redan små rummen och att sätta gips direkt på känns heller inte bra. Har läst om lerklining men eftersom det inte har varit det förut så känns det inte heller aktuellt. Tretex, grålump? Ska man sätta lindrev mellan planken? Vill gärna ha råd om hur vi kan gå vidare utan att förändra förutsättningar för detta charmiga lilla hus. Sedan har det suttit spänntak som har spruckit, dessa har vi tyvärr efter mycket om och men tvungna att ta ner. Sedan sitter det råa taket (plank) Detta är i fint skick och vi är lite sugna på att måla det men vi förstår att det inte är tänkt att vara blottat. Det faller igenom lite sågspån men inte mycket. Är det galet? Eller ska vi sätta t.ex. panel? Tacksam för svar!

Svar:
En normal plankvägg från den perioden brukar innanför den tjocka plankstommen bestå av vindpapp, reglar (luftspalt), råspont (spåntad panel), porös fiberskiva (tretex) och makulatutpapp/tapet. Ibland kan det vara lite buckligt om fiberskivan eller pappen har släppt från underlaget men annars brukar det vara slätt och fint. Om du känner att det sviktar på vissa ställen kan man prova att spika eller skruva fast mot den underligande råsponten.

Den traditionella metoden för väggar och tak är spännpapp som du kan läsa mer om i artikeln ”Materialhörnan – pappspänt tak”. En modern metod är att använda s.k. renoveringsgips som är 6mm tjock och kan anslutas till foder och taklister hyfsat snyggt.

Beträffande taket tror jag att ni kommer att irritera er på nedfallande spån efter ett tag och om det är taket mot vinden så är det viktigt att taket är vindtätt så att inte varm rumsluft kan pysa upp på den kalla vinden och kondensera. Dessutom är brädorna inte tänkta att vara synliga rent stilmässigt.

keyboard_arrow_up