fbpx

Pannplåt: omålad varmförzinkad eller aluzink?

Frågeställare: Villrådig
Ett tvåvånings uthus (sent 1800-tal) i södra Dalarna ska få ny pannplåt. (Rester av det äldsta pärttaket finns kvar.) Vilket är bäst: omålad varmförzinkad stålplåt eller aluzink?

Svar:
Omålad skulle jag inte rekomendera. Det finns ingen anledning att avstå från ett galvaniskt skyddande skikt. Valet mellan aluzink och förzinkat är svårare. Man kan säga så här att förzinkat vet vi hyfsat väl hur det fungerar. Efter ungefär 10-15 år, beror lite på klimat och luftföroreningar så är det risk att det börjar komma rostprickar och då är det dags att måla. Pga av ett nytt sorts lagerskydds som läggs på plåten på fabrik så bör man vänta i princip så länge innan man målar. Här finns i och för sig också en liten osäkerhet eftersom den här typen av lagerskydd är ganska ny men i princip så ska det inte vara några problem att måla den dag som plåten är helt nedmatttad och det kan komma lite rostprickar. Se en artikel jag skrev för ett par år sedan om plåtmålning: byggnadsvard.se/underhåll-av-plåttak som finns i artikelbanken på byggnadsvårdsföreningens hemsida.
Hur man målar plåt är lite för lång historia för att jag ska kunna redogöra fr det här men det dröjer i alla fall tills det är aktuellt. När det gäller aluzink så ska den enligt plåttillverkarnas klassning ha bättre rostmotstånd än förzinkad plåt, men, det är en ganska ny produkt. Vi har ganska begränsade erfarenheter av hur den klarar sig. Tyvärr, kan jag alltså inte ge dig ett glasklart svar, men en sammanfattning skulle kunna vara att förzinkatt är det säkra kortet, aluzink kan löna sig men det finns ett litet osäkerhetsmoment.
Sen finns ju alltid alternativet att lägga på pannplåt igen, finns att köpa på www.ekonomistal.se.
Lycka till i vart fall!

keyboard_arrow_up