fbpx

Panel på innerväggar i timmerhus?

Vi renoverar ett timmerhus från slutet av 1800-talet. Efter att ha blottlagt alla ytor, tagit ut korkmattor och flera lager tapet visar det sig till vår stora glädje och lättnad att allt timmer och alla golv är jättefina. Det understa lagret tapeter är klistrat direkt på timret.

Huset har brädpanel med och lockpanel på utsidan och målat med Falu rödfärg. Där behöver vi byta ut en del brädor. Fönstren är troligtvis bytta på 90-talet. Isoleringen runt fönstren är något fibermaterial och vi tänker oss att det kanske skulle bytas mot lin.
Behöver vi regla och isolera på något sätt, om vi vill sätta upp pärlspont på väggarna i köket och även brädvägg i kammaren?
Skall även renovera övervåningen och behöver kanske byta ut/ fylla på kutterspån mellan våningarna. Finns det bra alternativ till kutterspån?

Svar:

Om drevningen runt fönstren är av någon form av mineralull så är det ett bra tillfälle att byta ut till lindrev.

Om innerväggen är slät kan ni spika pärlspont rakt på. Annars kan man behöva sätta reglar som jämnar ut ojämnheterna. Om ni vill isolera bör isoleringen inte vara för tjock, ofta rekommenderas max 4,5 centimeters isolering i den här typen av hus. Man kan också sätta på en tunnare trätexskiva som är en porös träfiberskiva mellan timmervägg och panel.

Idag rekommenderas en ångbroms på insidan av panelen om man tilläggsisolerar för att minska luftläckage genom konvektion. Gamla heltäckande tapeter eller spännpapp eller en tät, spontad panel som målas gör ungefär samma jobb som en ångbroms men det kan vara bra att sätta en ångbroms i vägg- och takhörn som vindtätning där panelen inte ansluter tätt.

Som isolering eller påfyllnad i bjälklaget mellan våningarna rekommenderas träfiberisolering. Om ovanvåningen värms upp är isoleringen mindre viktig men det är bra om det inte är några hålrum i bjälklaget. Sågspån/kutterspån isolerar lite sämre men det är som sagt inte så viktigt om ovanvåningen är uppvärmd.

keyboard_arrow_up