Vi har ett hus från slutet av 1800-talet med mullbänk/torpargrund. Vi behöver nu lägga ett nytt golv då det befintliga golvet är slitet har för mycket spikar från en tidigare lagd plastmatta för att kunna slipa det. Det gamla golvet har också spår av någon slags trämask.
Brädorna är 30 mm tjocka.
För att kontrollera grunden har vi sågat upp 2 hål i olika rum i huset. Jorden som ligger i grunden ligger ca 3 cm under golvplankorna, cc mått mellan balkar är 110 cm. Vi har inte problem med dålig luft eller fukt inomhus idag, luftfuktigheten inomhus ligger under sommaren på 58-72 %. Jorden i grunden är så pass torr att den dammar 30 cm ner om man gräver i den. Däremot kan man se att det tidigare varit fukt i grunden på balkarna då någon enstaka balk var murken ca 3 cm upp från botten. Balkarna är ca 17 cm höga och 15 cm breda. I övrigt så är balkarna i gott skick och hårda. Fukten i balkarna visar vid mätning ca 65% dock endast 4 mm in.
Vi vill lägga ett nytt golv ovanpå det gamla med en 4-8 mm korkmatta. Är det rimligt eller behöver man riva ut den gamla grunden, isolera och lägga nya balkar? Och är kork ett vettigt material för isoleringen?
Svar:
Bra att ni har gjort noggranna mätningar, det ger vägledning tillsammans med att ni upplever ett bra klimat i huset. Den tidigare mattan är med stor sannolikhet anledningen till tidigare fuktproblem. Om det är många spikar är det nog troligt att det var en linoleummatta. Fukten från grunden skall kunna diffundera upp genom golvet, mattan har stängt den inne och orsakat skador. Rötan i balkarna verkar inte innebära något konstruktivt problem och i och med att det är torrt i grunden kommer rötan att vila eller växa till mycket långsamt. Ett byte av bjälkarna kanske nästa ägare kan få överväga? Bra om ni dokumenterar omfattningen så man i framtiden kan avgöra om ett byte är nödvändigt. Ett tips är att göra en huspärm för er själva och kommande ägare.
En mullbänksgrund mår inte bra av täta golv, även en linoleummatta kan vara för tät. I första hand bör man överväga att behålla det befintliga golvet, framförallt om det är ett originalgolv, om man kan leva med patinan. Spikar kan dras ut eller hamras ner, ojämnheter kan sicklas. Sen är såpskurning den bästa golvbehandlingen för ett långlivat och friskt golv. Förr i tiden förekom det att man vände på golvtiljorna när de blev för slitna, kanske ett alternativ? Då kan man passa på att vindtäta och isolera längs ytterväggarna, läs mer i artikeln Isolering och snygga friser. I tredje hand kan man byta golvtiljorna till nya i samma dimensioner.
Stephan har det övergripande ansvaret för föreningens förvaltning och arbetar nära styrelsen, redaktionskommitté och externa samarbetspartners.