Huset har två våningar och är byggt 1912 och har ett självcirkulerande värmesystem med vedpanna i köket. Utifrån vattenläckaget är den gamla vattenberedaren utslängd. Vilket värmesystem skulle vara lämpligt att byta till ex värmepump för både värme och varmvatten? Själva vedpannan vill vi ha kvar och kunna elda i som en kamin.
Svar:
Om vattenburet värmesystem finns i huset är det absolut det bästa att ansluta den nya värmekällan till befintligt system. En modern värmepump värmer både radiatorerna och tappvatten. Fråga fler företag så att ni kan jämföra offerter och anlita någon med lång erfarenhet. MEN. Fundera ett varv till innan ni kopplar bort kökspannan från systemet. Om ni ändå vill ha den kvar så är det en fantastisk möjlighet att värma huset som komplement till värmepumpen, till exempel kalla vinterdagar, när strömmen har gått eller när kommande eventuella elprishöjningar gräver djupa hål i plånboken. Det är många byggnadsvårdare som är avundsjuka på ett sånt system. Det kräver dock att ni anlitar en firma som har erfarenhet och vet hur man kopplar ihop det hela. Det är heller inte alla kökspannor som är gjorda för eldning utan att vattensystemet inkopplat.
Är en oberoende, ideell förening som jobbar för skydda, vårda och bevara byggnader och bebyggelsemiljöer från alla tider. Det gör vi genom att skapa opinion, sprida och förmedla kunskap om byggnadsvård, beprövad byggnadsteknik och hållbart byggande.