fbpx

Ny väggpanel och omläggning av tegelpannor på tak med stickspån.

Har en timrad enkelstuga i två plan från 1863 med tak med stickspån med tegelpannor och ytterväggarna täckta med oljad tretex utanpå stående träpanel.
Tänkte lägga oljemasonit på taket och nya ströläst/läkt + gamla tegelpannor. Kan man lägga masoniten direkt på stickspånet eller behövs ströläkt under?
Väggarna ska få ny stående panel med locklist. Kan den spikas direkt på tretexskivorna utan ströläkt (för att väggen ska komma ut minimalt – för fönstren)? Eller ska tretexskivorna tas bort (merjobb och mindre isolering)? Att ta bort gamla panelen känns onödigt? Bör förhydringspapp sättas mellan tretex och nya panelen?

Svar:

Taket:
Det enklaste och säkraste är att lägga grövre ströläkt typ 2″2″ förankrat i råspont / brädläggning / takstolar med 4-5 tums spik, c/c avstånd 600 typ! Och sedan masoninten på det, som fästs med pappspik i reglarna. Man kan nog lägga masoniten på spånet men det är lätt att det blir vågigt och att försäkra sig om att det sitter fast ordentligt då spånet med tiden har en tendens att lossna. Man brukar rekommendera att låta spånet vara kvar för att två tak är bättre än ett, men vissa tar bort det, det går också bra men det är mycket jobb. Och det är ju lite av ett kulturlager som försvinner. Det man bör komma ihåg är att de olika metoderna bygger olika höjd på taket vilket kan påverka plåtbeslag och vindskidor.

Fasad:
Beträffande panelen så kan den spikas på tretexen, har man slamfärg på den nya panelen så kan underlaget ändå torka ur. Tretexen fungerar då som vindskydd som du redan konstaterat. Om tretexen är skadad ( den är ju ganska mjuk) kan det vara enklare ta bort allt och klä in timmerstommen i förhydringspapp istället och spika panelen direkt i timmerstommen, det är också en vanlig metod.

Frågan är besvarad av Anton Björklund, Tidevarv Arkitektur & Byggnadsvård AB

keyboard_arrow_up