fbpx

Murgröna på Eternit

Har ett gammalt hönshus på vår fastighet med en Eternitfasad. Har nu tagit ner en murgröna som var allt för vildvuxen och skadade plattorna. Har en del plattor ståendes så ska byta ut där de saknas/är skadade. Men murgrönan lämnar efter sig ”rötter” på väggen där vuxit. Har ni några tips hur man kan bli av med dessa ”rötter” för att sedan kunna måla väggen.

Vill gärna bevara Eterniten då den har sin charm.

Svar:

I takt med eterniten blir alltmer sällsynt blir den också mer kulturhistoriskt värdefull. Bra att ni vill bevara, och ni kommer fortsatt att ha en fasad med lång hållbarhet och minimalt underhåll. Organiska rester efter murgrönan kommer efterhand att torka ur och till största delen falla bort. Om det är begränsade ytor kan man skynda på och rengöra genom att borsta med rotborste men då måste eternitplattorna som består av asbestcement sprejas med vatten så att det inte dammar. Asbestdamm är farligt att inandas.

Fundera ett extra varv innan ni målar, all målning kräver ett framtida underhåll och på eternit innebär det hälsorisker vid skrapning och slipning.

keyboard_arrow_up