fbpx

Mur och vedspis

Frågeställare: Magnus
Vi ska sätta in en vedspis och undrar vilka material som traditionellt användes som ”bänkskiva ” vid vedspisen, samt vilket materiel ni rekommenderar? Vad är att föredra, att måla muren/putsen med kalkfärg eller linoljefärg?

Svar:
Det finns många varianter och beror på hur vedspisen är monterad. Ofta sitter de invid en eldstad med spiskåpa men de kan även vara monterade i andra lägen, ibland till och med i en egen bänk eller som solitärer. Det finns många olika varianter på ”bänk”-ytan runt spisen, men gemensamt är att den inte är av brännbart material. Det kan vara allt från en ren mur- eller putsyta, gjutjärnshäll, kakel eller andra keramiska plattor till stenskiva eller modernare material som zink eller rostfritt.
Valet bör alltså anpassas efter hur det ser ut hos er. Leta bilder på vedspisar på internet för inspiration och förlagor. Om du är ute efter verkligt traditionella utföranden kan du besöka ditt närmaste friluftsmuseum eller länsmuseum som har koll på traditionerna i ditt område.
Beträffande val av färgtyp kan man tänka på att linoljefärg inte blir lika vit och matt som kalk- eller limfärg men i gengäld är den avtorkningsbar.

keyboard_arrow_up