fbpx

Mögelsanering av taktegel

Frågeställare: Gunnar Bejbro
Jag har hittat ett parti prima handslaget enkupigt taktegel, som nu ligger travat på marken sedan ca 5 år, i en ganska fuktig miljö, efter en byggnad som revs. Problemet är att takteglet har en kraftig mögellukt. Dock inget synligt på pannorna. Jag är orolig att om jag tar till vara detta tegel, och transporterar det till min aktuella byggnadsplats, så för jag med mögelsvamp och “ympar in” på den nya platsen? Är det så? Finns det metod för att sanera tegel som är angripet av mögelsvamp? Jag provade att ta hem och koka en av takpannorna i vatten. Det minskade mögellukten, men tog inte bort den helt. Innebär kokning att mögelsvamp har dött? Eller finns någon annan pålitlig metod för att sanera? Upphettning i ugn? Doppning i vatten + någon kemikalie? /Gunnar

Svar:
Själva tegelpannan är bränd lera och kan inte mögla. Men organiska rester på pannorna som mossa eller marken de har förvarats på kan mögla. Om du borstar rent pannorna och lagrar den luftigt kommer lukten efterhand att försvinna. Men det kan ta ett tag. När de väl ligger på taket ligger de luftigt.