fbpx

Montering av gångjärn på innanfönster

Hur monterar jag gångjärn med vinkelsprint och bladregel på innanfönster från 30-talet.

Jag har försökt att montera gångjärnen med vinkelsprint på fönsterkarmen och innanfönstret. Det spänner då jag ska stänga fönstret. Vad kan jag gjort för fel? Hur mycket ska jag sänka, ta bort av träet i fönsterkarmen respektive på innanfönstret?
Tack på förhand!

Svar:

Man stämmer ur karm och båge med stämjärn så att gångjärnens försänks helt på vardera sida, dvs att gångjärnsbladen livar med träytorna. Det är viktigt att skruvarna har rätt dimension och är helt försänkta. När gångjärnet är ihopfällt bildas ett avstånd mellan gångjärnsbladen som är det rätta avståndet mellan karm och båge. Vid behov hyvlar man bågen så att avståndet är detsamma mellan karm och båge längs sidorna.

 

keyboard_arrow_up