Montering av gångjärn på innanfönster

Hur monterar jag gångjärn med vinkelsprint och bladregel på innanfönster från 30-talet.

Jag har försökt att montera gångjärnen med vinkelsprint på fönsterkarmen och innanfönstret. Det spänner då jag ska stänga fönstret. Vad kan jag gjort för fel? Hur mycket ska jag sänka, ta bort av träet i fönsterkarmen respektive på innanfönstret?
Tack på förhand!

Svar:

Man stämmer ur karm och båge med stämjärn så att gångjärnens försänks helt på vardera sida, dvs att gångjärnsbladen livar med träytorna. Det är viktigt att skruvarna har rätt dimension och är helt försänkta. När gångjärnet är ihopfällt bildas ett avstånd mellan gångjärnsbladen som är det rätta avståndet mellan karm och båge. Vid behov hyvlar man bågen så att avståndet är detsamma mellan karm och båge längs sidorna.

 

Meny

Innan du frågar

Ställ en fråga (gammal)

Anmälan Byggnadsvårdsläger

    OBS! Lägret i Näverkärr är nu fullt.
  • OBS! Lägren kan i de flesta fall tillgodose kost vad gäller allergi eller vegetarisk mat, men inte alltid specifika dieter. Var noga med att ange vad du har för matpreferenser så att lägret kan ta ställning till om det går att ordna.
    Observera att du behöver vara medlem i föreningen för att kunna delta på något av våra läger. Här kan du läsa mer om medlemskapen: https://byggnadsvard.se/medlem/medlemskap
    Här godkänner du att bilder som tas på lägerdeltagarna kan komma att användas av Svenska byggnadsvårdsföreningen i marknadsföringen för byggnadsvårdslägren. Marknadsföringen innefattar bland annat hemsida, sociala medier och tidningen Byggnadskultur. Att godkänna är frivilligt, men vi är tacksamma för alla möjligheter att kunna sprida byggnadsvården i våra kanaler.

LÄGG TILL DITT ARRANGEMANG

april 2020
maj 2020
maj 03 2020

Jättegrönt

Friluftsmuseet Gamla Linköping, Tunnbindaregatan, Linköping, Sverige
Inget evenemang hittades!
Visa fler