fbpx

Isolera övervåning och vind på timmerhus från 1920

Vi har ett timmerhus från 20-talet med oinredd och oisolerad övervåning. Huset har idag ingen vind, utan bara bjälklag. Det som är gjort är att teglet är utbytt till plåt. Utanpå yttertaker ligger det ett lager med masonit, sedan läkt och plåt. Även väggarna på övervåningen har masonit mellan timret och ytterpanelen, men inte där vinden ska vara. Det finns ingen vindpapp på övervåningen, bara på undervåningen. Huset har mansardtak (halvvalmat?).

Det vi ska göra nu är att bygga klart vindsbjälklaget och isolera det. Vi ska även isolera ytterväggarna på övervåningen, innan vi börjar med innerväggar för att skapar flera rum. Men vi är osäkra på hur vi ska gå tillväga med allt, så vi har en del frågor;

Hur gör vi för att isolera på bästa sätt för att undvika mögel? I vilket ordning gör vi momenten? Börjar man med vindpapp på hela övervåningen? Bör vi ha luftspalt på ytterväggarna? Ska det finnas ”ångbroms” mellan övervåningen och vinden? Eller använder man vindpapp även där? (i vindsbjälklagen). Måste vinden vara kallvind, eller kan man varmisolera även den?

Svar:

Det viktigaste är att det är vindtätt (ångbroms eller vindpapp) mellan bostadsdelen och de kalla vindsutrymmena. Ångbromsen eller vindpappen skall sitta på den varma sidan under bjälklagsisoleringen eller på insidan av väggarna. Det behövs ingen luftspalt vid väggarna om man använder hygroskopisk isolering som till exempel cellulosa. Artikeln Vindsisolering och vindsinredning beskriver hur man bygger fuktsäkert och inspekterbart i ett äldre hus. Läs även artikeln Tilläggsisolera vinden men inte för mycket.

keyboard_arrow_up