fbpx

Mögel på takfoten

Frågeställare: Lennart
Har ett hus byggt 1989 med valmat tak.Den som byggde huset från första början hade nog lite för bråttom, vi har haft mögel i badrummet och en spik satt fast i ett vattenledningsrör.
Varit uppe på vinden och tittat, lösullen som är isoleringen ligger ända ut till takfotens innersida kan denna vara orsak till kondens så att det bildas mögelfläckar på utsidan av takfoten? Skall jag angripa problemet från utsidan? då det är trångt att gå via vinden, kan inte komma fram över allt. Ta bort överflödig isolering och sedan nytt virke till takfoten. Tack på förhand.

Svar från Kerstin Eriksson:
Jag har svårt att se att din mögel på utsidan av takfoten har något samband med isoleringen på vinden. Takfoten är väl inte inbyggd utan luftad och öppen.
Hade isoleringen varit ett problem borde det visa sig som fuktskador på vinden.
Tyvärr kan jag inte ge dig något bättre svar utan att veta mer om huset. Om du är medlem i föreningen kan du kontakta ditt länsombud som kan hjälpa dig vidare.

Svar från Stephan Fickler:
Det här är svårt att avgöra utan foto. Mögel på skuggade delar är inte ovanligt och om det är ytligt kan du nog bara tvätta bort den med vatten, såpa och rotborste. Om du har mögel även på insidan bör du låta en erfaren konstruktör komma med ett åtgärdsförslag.

keyboard_arrow_up