fbpx

Måla med linoljefärg: temperatur, siccative och regn

Frågeställare: Johan Janssen
Jag är osäker angående omständigheten när man målar med linoljefärg. Jag kommer från Holland och har bara semestrarna för att måla. Vilken temperatur är bäst inomhus och utomhus? Finns det skillnad mellan grundmålning och slutstrykning? Om torkningstid är inte viktig: finns där en minimum temperatur? Är det att rekommendera att använda siccative? Hur påverkas detta kvaliteten av målningsarbetet? Hur länge måste vi skydda linoljefärg från regn? Ibland är det svårt att hitta flera torra dagar på en sommar.

Svar:
Temperaturen vid målning bör vara 10 grader för att få ett bra resultat. Om ni målar inomhus på vintern och måste åka iväg kan ni ju ha ett elelement på veckotimer. Ställ in elementet på 10 grader i ungefär en vecka. Sedan är färgen tillräckligt torkad för att kunna fortsätta oxidera i lägre temperatur. Siccativ bör inte användas utomhus. Inomhus ger det ingen märkbar försämring av hållbarheten på målningen om man håller sig till de gränser färgtillverkarna rekommenderar.

Lite lätt regn på grund eller mellanstrykning gör inte så mycket men träet får ju inte bli genomblött. På slutstrykning kan regn göra att färgen blir matt.

keyboard_arrow_up