fbpx

Måla ett tidigare oljat och tjärat timmerhus

Frågeställare: Claes Karlén
Hej, Vi har ett finskt lamelltimmerhus från år 1999. Vi köpte det 2007. Från början har huset blivit behandlat med en oljeblandning av(om jag minns rätt) linolja, terpentin och tjära. På syd och västsidan av huset känns det väldigt torrt, nästan fnöskigt. Norrsidan har fortfarande en hård yta. Vi vill nu måla huset svart. Hur går man till väga? Både färghandeln och färgtillverkarna är lite tveksamma att ge svar. Är det pga timrets egenskaper? Att oljan satt sig för djupt och att det inte blir något bra fäste för färgen? Jag trodde det skulle fungera med att slipa, tvätta och sedan måla med en täcklasyr som vi fallit för(jotun svart). Kan ni hjälpa? Tack! Mvh Claes

Svar:
Börja med att kontakta den tidigare ägaren eller hustillverkaren och försök att ta reda på vilken ytbehandling de har använt. Det kan ha avgörande betydelse om det har varit inblandning med tjära. En gång tjära – alltid tjära, brukar man säga. Tjäran ”blöder” igenom och gör att man bara kan använda andra tjärprodukter som tex rödtjära (tex Seglora kyrka på Skansen).
Annars är den enklaste färgbehandlingen slamfärg, som också är enklast att underhålla. Det fungerar bra på timmer som har en lite grövre yta. Och det finns numera även en falu-svart som har hårdbränd järnoxid som pigment.

keyboard_arrow_up