fbpx

Linoljefärg vs äggoljetempera på köksluckor?

Satt och bläddrade i tidningen Gård & Torp (nr 7 2021) och läste ett reportage om en familj som helrenoverat en gård och målat det mesta inomhus i äggoljetempera. Jag blev förvånad över att de valt att även använda detta även på köksluckor och stommar. Jag har nyss börjat intressera mig för byggnadsvård och är inte jätte påläst (än), trodde att äggoljetempera använder man bara till väggar och tak, där det inte så mycket slitage. Googlat lite och insett att så inte var fallet. Så vilken är bäst lämpad för kök, linoljefärg eller äggoljetemperan? Vem är mest slitstark? Kräver den ena mer jobb?

Svar:

Det går alldeles utmärkt att måla äggoljetempera på kökssnickerier. Det finns jättebra instruktionsfilmer på nätet, hur man blandar och målar med den. Det blir lite mattare med den kontra linoljefärg, men den är mer slitstark i längden. Historiskt var det vanligare att måla äggoljetempera bara på föremål och möbler eftersom ägg var dyrbara som livsmedel. Till större ytor som väggar, snickerier och tak använde man främst linoljefärg och limfärg.

På vår hemsida finns massor artiklar om olika färger, till exempel Gamla färgtyper i nya blandningar. I litteraturen finns ännu mer, till exempel Så målade man av Karin Fridell Anter och Henrik Wannfors.