Limfärg fäster inte på nylagat spänntak

Frågeställare: Johan Janssen
Limfärg fäster inte på…
Vi spände en papptak i jullov. Hade lite trubblen med klisterremsor: dem losnade efter första försök så vi klistrade dem en gang till, nu med rymliga mängder klister. Efter torkning jag grundade taket med linoljefärg spädded med 25% lacknafta. Rumstemperaturen var ungefär 15 oC för 2 dygn. Därpå jag stängde av elvärmen och rummet avsvalnade till 0 oC.
Dagen efter jag målade taket glänsnade ytor bildade där linoljefärgen inte torkade så snabbt som på matt ytorna. Glänsning bildade sig framför allt på ställena där jag behövde mer tapetklister för att klistra klisterremsor eller täckning av taklisterna.
I sportslov jag började måla taket med limfärg men den fäste inte på den glänsande ytor (se bilderna i bifogade pdf). Jag tvättade bort limfärgen och försökte upprugga den där glänsende ytor med sandpaper men limfärgen fäste fortfarande inte. Slutligen jag målade taket med latexfärg (som fäste sig efter uppruggning) och slutstryckde efter med limfärg. Resultatet ser bra ut.
Jag har flera rum i behöv av papptak och jag ska gärna undvika latexfärg som mellanstryckning.
Vad gick fel med grundning? Späddning med lacknafta? Rumstemperatur? Mängder av tapetklister?

Svar:
Det verkar som att det ändå blev lite för mycket linoljefärg, kanske kan också lacknaftan ha påverkat. Lacknafta är ju lite fet. Vissa tapetklister kan också ha tillsatser som kan krångla. Använd den enklaste möjliga sorten tapetklister för papperstapeter, gjort av cellulosalim, torka bort överflödigt tapetklister med en fuktig svamp efter att du har klistrat remsorna, späd linoljefärgen med balsamterpentin och måla tunt så borde det gå bra. Om det gäller tak som inte redan är spända med papp skulle kunna göra ett prov med lösa bitar och se hur det fungerar för att slippa överraskningar.

I vår artikelbank här på hemsidan finns en hel del artiklar som behandlar limfärg. Sök på limfärg i sökrutan uppe till höger.