fbpx

Laga spricka i ugnstaket på vedspis

Vi är (första gången för oss) i färd med att göra lite underhåll på vår gamla järnspis i köket. En Norrahammar 626.
När vi tog bort den gamla uttjänta leran från ovansidan av ungstaket ser vi att där finns en rejäl spricka. Tidigare ägare (som troligen är den som putsade om spisen sist) har lagt aluminiumfolie på sprickan och sen ett lager lera – som brukligt.

Här uppstår nu ett gäng frågor kring hur vi ska gå vidare:
1. Ska vi göra likadant, med folie+lera?
2. Eller bör vi laga sprickan med tex eldfast pannkitt? – kommer det att hålla?
3. Eller borde man svetsa själva sprickan ist? – håller det?
4. Eller räcker det med bara ett nytt lager lera?

Helst vill vi i dagsläget slippa montera ner spisen för att byta ugnstaket, det innebär ju en större operation av hela spispartiet. Hoppas någon kan råda oss i hur vi kan gå vidare.

Svar:

Om ni kommer att använda spisen sparsamt kan den tillfälliga lagningen med metallfolie och ny lera fungera en tid. I och med att sprickan kommer att röra sig vid uppvärmning är pannkitt inte hållbart, under folien däremot kan sprickan röra sig något utan att material faller ned.

Sprickan ser ut att vara genomgående, annars hade man kunnat borra ett litet hål i slutet av sprickan för att minska spänningarna. Svetsning är svårt att få till utan att nya spänningar skapas.

Men långsiktigt för ugnslocket bytas eller lagas. Utbyte kräver dock isärmontering av spisen, vilket som du skriver är ett större jobb. Och det förutsätter att man hittar ett utbyteslock.

En ”mellanlösning” för längre hållbarhet är att förstärka locket med en gjutjärnsplatta eller tjockare plåt (ca: 5 mm) som täcker sprickan med god marginal. De små klackarna på ugnslocket slipas bort under den yta som lagningsplåten täcker och plåten fästs med gängstav. Dvs hål borras genom ugnslocket och gängas. Större hål borras i plåten som skruvas fast med bult i gängorna i ugnslocket. Man kan också använda bult med mutter på undersidan även om det inte är en lika snygg lösning.

Frågan är besvarad med hjälp av Fritte Lindström på Nacka byggnadsvård.

keyboard_arrow_up