fbpx

Fråga:
Hej
Behöver råd om renovering av ladugård (10x20m). Nedre våningen är timrad på ladugården och timret är ruttet p.g.a. djurhållning och att det har regnat in genom taket tidigare. Taket har bytts ut från tegel till plåt för ca 20 år sedan. Takstolarna är fortfarande väldigt fina.

Finns det någon bra metod att ta bort nedre våningens timmer (hela 10x20m) och samtidigt bygga upp något nytt utan att behöva montera ner takstolarna?

Som ladugården är nu kan den säkert stå många år till men den går inte att använda till något.

Svar:
Hej
Det är lite svårt att svara på din fråga utan att ha sett huset och veta vad du tänkt använda det till. Om timmerstommen bär utan problem så är den nog inte så illa däran som du tror och det kan kanske finnas möjligheter att laga den. Om det är främst de nedre varven som är skadade så finns ju möjligheten att lyfta i stommen och ersätta timret i botten med t.ex. en mur. Givetvis skulle det gå att plocka bort allt timmer om så behövs och ersätta med annat, men om du vill undvika att plocka ner takstolarna bör ju åtminstone de delar där dessa sitter infästa sparas. Ett helt löst tak är inte helt lätt att hantera.
Mvh/ Karin