fbpx

Kulörval på bostadshus i Malmö?

Frågeställare: Meta Olsson
Vi har nyligen köpt ett gatuhus på norra Sofielund i Malmö. Vi håller på med renovering ffa inomhus just nu men vill gärna göra fasaden lite mer tidstypisk. Huset är byggt 1900. Just nu är fönstersnickerierna bruna och likaså den fula 70-tals ytterdörren. Huset är byggt i gult så kallat Limhamnstegel. Övriga äldre hus på gatan har vita fönstersnickerier. Det enda andra huset, vårt grannhus, i Limhamnstegel har vita fönstersnickerier och ytterdörr med överljus som är målad i vitt och rött. Själv har vi funderat på röda eller gröna snickerier, men är lite osäkra. Vad föreslår ni för färger? Tack på förhand! Meta

Svar:
Under jugend-perioden i början av 1900-talet fanns en rik färgvariation i stadsbilden och gränserna sattes snarast av vilka kulörer som gick att åstadkomma med de traditionella pigmenten och färgtyperna. Men det fanns en medveten gestaltning om hur de olika husen skulle samverka i stadsbilden. Som ett hjälpmedel för bland andra husägare tog Malmö Stad fram ett färgprogram år 2000 med tidstypiska historiska färgsättningar som du kan se under länken. Som husägare kan du få råd av kulturmiljöavdelningen på länsmuseet Malmö Museer som även har historisk dokumentation om de olika husen eller om du vill anlita en privatpraktiserande byggnadsantikvarie (du hittar dem på www.spba.se) som kan hjälpa till med framtagande av tidigare färgsättningar.  Tänk på att det är bygglovpliktigt att ändra förgsättning på ett hus.

Malmö Stads Färgprogram

Meny

Innan du frågar

Ställ en fråga (gammal)

Anmälan Byggnadsvårdsläger

    OBS! Lägret i Näverkärr är nu fullt.
  • OBS! Lägren kan i de flesta fall tillgodose kost vad gäller allergi eller vegetarisk mat, men inte alltid specifika dieter. Var noga med att ange vad du har för matpreferenser så att lägret kan ta ställning till om det går att ordna.
    Observera att du behöver vara medlem i föreningen för att kunna delta på något av våra läger. Här kan du läsa mer om medlemskapen: https://byggnadsvard.se/medlem/medlemskap
    Här godkänner du att bilder som tas på lägerdeltagarna kan komma att användas av Svenska byggnadsvårdsföreningen i marknadsföringen för byggnadsvårdslägren. Marknadsföringen innefattar bland annat hemsida, sociala medier och tidningen Byggnadskultur. Att godkänna är frivilligt, men vi är tacksamma för alla möjligheter att kunna sprida byggnadsvården i våra kanaler.

LÄGG TILL DITT ARRANGEMANG

maj 2020
juni 2020
Inget evenemang hittades!
Visa fler