fbpx

Kokskamin? – Renovera och använda 2020?

Hej,
Det är som så att vi har en gammal kamin i vår gamla skånelänga. Det är en kamin från Norrahammars Bruk. Förmodar att den är från början av 1900-talet.
Funderar på att renovera upp den men undrar samtidigt ifall dessa gamla kaminer går att ta i bruk idag? Har läst lite om kaminer och vad jag förstår det som är detta en kokskamin. Rätta mig gärna om jag har fel.

Frågan är då om man idag kan elda annat än just koks i den? Ex. pellets eller ved?

Vad är era erfarenheter/tankar om dessa gamla kaminer? Och vad bör jag tänka på i renoveringsväg om jag ska ta den i bruk igen?
Värt att nämna kan vara att torpet stått ouppvärmt flera år, men att jag i nuläget renoverar torpet för att på sikt kunna börja använda torpets eldstäder igen.

Brandskyddskontroll och besiktning är givetvis inräknat längre fram, men vill gärna ha mer info om själva kaminen först.

Tack på förhand!

Svar:

Det går alldeles utmärkt att använda dessa gamla kaminer om de inte är skadade i godset. I såna fall får man höra med någon som renoverar vedspisar och kaminer. (Länsombuden brukar veta vem som håller på med sådant i respektive län). Det går bra att elda även ved i kokskaminer. Men om man ställer länga vedpinnar i den trånga eldstaden så blir det väldigt snabb och het förbränning. Därför skall man använda korta vedbitar liggande och tända på uppifrån, då får man en lagom snabb förbränning. Man kan även testa med pelletsbriketter men risken finns att de brinner för svagt och bildar en pyreld med dålig förbränning. Underhållet brukar bestå i stålborstning och polering med spissvärta. Läs mer om gjutjärnsspisar och underhålllet i artikeln Järnspisen – allt utom lysande.

 

keyboard_arrow_up