Hej,
Vi har köpt en gård och ska totalrenovera huset som är byggt 1940. Huset har nu inget badrum eller tvättstuga, vilket därför är den främsta anledningen till att vi behöver bygga ut. Samtidigt vill vi få in lite mer boyta (huset är nu totalt 100kvm inklusive kattvindar på ovanvåningen) för att i framtiden kunna göra ett sovrum till, samt för att kunna göra kök+matplats lite större.
Vi funderar just nu mycket över vilken typ av utbyggnad som passar bäst ihop med huset. Våra främsta alternativ är att antingen förlänga huset i samma stil som det är nu, eller att bygga ut från gaveln i en våning och med kuverttak.
De rum som just nu är mot husets gavel är köket och ett mindre vardagsrum, där tanken är att vi tar bort väggen för att få ett större kök med tillhörande matplats.
Som det är nu finns det källare under en del av huset, men den vill vi bygga ut så att vi får ingång till källaren inifrån huset samt en grovingång i källaren.
Vi skulle vilja ha hjälp med tankar kring vilken typ av utbyggnad som passar bäst till huset, då vi gärna vill bevara husets nuvarande utseende och konstruktion så mycket som möjligt Vi funderar även på om vi ska anlita arkitekt och tar därför gärna tacksamt emot tips om arkitekter som arbetet i Västra Götaland/Halland.
Gaveln är i söderläge och vi vill därför utnyttja ljuset på rätt sätt, och funderar därför en del kring fönstersättning då badrum är tänkt i utbyggnaden på gaveln.
Tankar och inspel kring vad som är bra att tänka på vid ett utbygge likt detta tas tacksamt emot!
Med vänlig hälsning,
Emelie och Anders
Svar:
Det finns olika principer för hur man kan bygga till småhus och det kräver en analys både av era behov och hur man kan bevara byggnadens tidskaraktär. Även om den befintliga byggnaden har stora åtgärdsbehov så har den ändå en karaktäristisk och harmonisk volym. Det kan tala för en tillbyggnad i ett plan med källare. Oavsett typ av tillbyggnad eller förlängning kan en utmaning vara hur man skall lösa nivåskillnaden som blir i slänten, grunden kan bli väl hög i förhållande till huset. Sannolikt är det väl investerade pengar att låta en byggnadshistoriskt kunnig arkitekt göra några skisser som man kan ha som underlag för beslut. Länsombuden brukar veta vilka arkitekter som kan varsam tillbyggnad i respektive län. I Byggnadskultur finns en rad artiklar som kan ge lite mer kött på benen, Konsten att bygga till en villa, Varsam tillbyggnad av småhus, och Konsten att bygga till.
Stephan har det övergripande ansvaret för föreningens förvaltning och arbetar nära styrelsen, redaktionskommitté och externa samarbetspartners.