Kan jag ha omålad ytterpanel?

Frågeställare: Charlotte Andreasson
Hej! Jag håller på att byta all ytterpanel på mitt torp ifrån 1850 och skulle om det är möjligt vilja behålla den nya panelen omålad och låta den bli naturligt grå men är osäker på om virket tål det. Den nya panelen är av gran och av medelmåttig kvalitet, alltså inte så väldigt tätvuxet virke. Jag undrar alltså om panelen kommer klara att stå omålad eller om den kommer förstöras i förtid och vad jag ska tänka på om jag väljer att inte måla den. Finns det andra sätt att skydda virket än med färg? Med vänliga hälsningar Charlotte

Svar:
Rent tekniskt behöver panelen ingen färg men den silvergrå patina som många eftersträvar kan dröja flera år. Och det är svårt att förutsäga hur den blir beroende på hur huset står i terrängen, taksprång, panelens kvalitet osv.

Rekomendationen är att ha lite is i magen. Om du kan låta det stå obehandlad några år så kan du se hur det artar sig. Därefter kan du alltid stryka med slamfärg eller kanske en järnvitriollösning om du inte blir nöjd med det obehandlade. Om du väljer järnvitriol ska du bara tänka på att den ibland kan ge en tristare grå-grön färg. Prova först med olika koncentrationer på några lösa brädor som du ställer mot fasaden.

Passa på att sätt en vindtät duk eller vindpapp under panelen nu när du har chansen. Det är en effektiv energiåtgärd.