fbpx

Isoleringstyp och skorstenstyp?

Fråga:
Vi ska bygga en stuga på 30m2 för tillfälligt bruk. Kan man verkligen isolera med mineralull, plast på insidan? Kondens? Jag vill egentligen inte ha plast på insidan. Måste man då ha naturmtrl som isolering? Jag är orolig för att mineralull inte passar då man eldar upp huset mer sporadiskt, är det så? Kan såg och kutterspån vara lämpligt? Finns det annat som är bättre?
Ang eldning tänker vi vedspis och kamin. Frågan är om man ska ha en murad skorsten eller 2-3 plåtrör?
För och nackdelar med de båda?
Skulle en tegelstensskorsten tåla de höga temperaturerna från braskamin? OBS att frågorna gäller ett litet hus som eldas upp då och då, dessemellan kallt, med de problem som blir då.

Svar:
Jag antar att ni ska bygga med en regelkonstruktion. En timmervägg behöver ni inte isolera. Ni kan välja spån eller cellulosaull i väggar och på vind. Cellulosaullen finns både som skivor och lösull, lika effektiv som mineralull men diffusionsöppen. Lösullen håller samma pris, cellulosaskivorna nästan dubbelt så dyra som mineralullsskivorna. Linullsmatta är också ett utmärkt alternativ till cellulosa, men dyrare. Spån har ungefär halva isoleringsförmågan mot cellulosaullen och har den egenheten att den packar sig så småningom vilket är ett bekymmer i väggar, billigt. Plasten i modernt byggande är till för att skydda mineralullen från fukt.
Skorstensalternativ när ni ska ha två eldstäder, och gärna en ventilationskanal, anser jag vara tegel eller skorstensblock (typ leca). En modern braskamin har lägre rökgastemperatur än en öppen spis eftersom den tillvaratar mer värme till rummet.

keyboard_arrow_up