fbpx

isolering med torv i väggar och golv

Frågeställare: claes
Jag håller på att renovera ett gammalt hus som står på släktgården. Huset är byggt på 20-30 talet, det är regelstomme och isoleringen är torv. Det finns ingen luftspalt i väggarna, utan torven ligger direkt mot ytter- och innerpanel med en papp mellan torv och vägg. På vissa platser har torven sjunkit ner och pappen trasats sönder. Speciellt runt fönster där en del panel ruttnat. Jag undrar vad jag ska ha för isoleringsmaterial här och vad för slags vindpapp som är bra på dessa platser? vad finns det för material som klarar sig utan luftspalt och klarar att ligga mot torv?

Torven i golvet har också sjunkit ihop. Nu är det en luftspalt på ca 3 cm mellan golvplank och torven. Här funderar jag på att fylla med mer isolering så att golvet inte blir så kallt. Jag har lite gammal torv över från ett annat hus, som ska rivas. Ska jag använda den gamla torven eller är det bra med någon annan isolering. Ska jag ha någon papp, av något slag, mellan isoleringen och golvplanken?

Jag ska också sätta ny panel på innerväggarna, den panelen ni ser på bilden kommer jag låta vara kvar. Det har suttit en vindpapp i hörnen på innerväggarna. Denna pappen har ochså trasat sönder sig och jag undrar om jag ska sätta ny papp på dessa plaster. Eller är det bra att sätta ny vinpapp på hela innerväggarna innan jag sätter dit den nya panelen. Eller tror ni att det är bra att tilläggsisolera, på insidan, eller kommer det bli risk för fuktskada då det inte finns någon luftspalt? Huset har en regel stomme på 130x50cm. Bild 1 Visar väggen som behöver isoleras och ny vinpapp utan luftspalt. Bild 2 Visar golvet där det behövs mer isolering och eventuell papp. Bild 3-4 Visar väggen där någon sorts vinpapp behövs eller tilläggsisolering. Tack på förhand Claes

Svar:
Tyvärr fungerade inte uppladdningen av dina bilder så svaret blir lite generellt. En rekommendation är att köpa Energiboken där man kan läsa om skonsam energieffektivisering, alla olika isoleringsmaterial och mycket mer.

Om väggkonstruktionen är torr visar det att den har fungerat och bara behöver återställas. Om du vill tilläggsisolera på insidan med tex cellulosaskivor kommer ytterpanelen att bli kallare och eventuellt blir då en luftspalt under ytterpanelen nödvändig för att minska risken för påväxt. Men på din beskrivning låter det som att konstruktionen i nuläget är ganska otät och komplettering av isolering och en vindduk under ytterpanelen där du kommer åt kommer att göra rejäl skillnad. Man vill ha det vindtätt utifrån så att konstruktionen inte kyls ned vid blåst men inte lufttätt. Isoleringsmaterial för komplettering och drevning skall vara hygroskopisk som t.ex torv, lin eller cellolusafiber. På insidan kan du sätta en diffusionsöppen duk eller vindpapp under panelen, i året-runtbostäder brukar man säga att väggens insida skall vara tätare än utsidan så att varm inomhushus luft vintertid inte skall ”spärras in” in i väggkonstruktionen och kylas av där med kondens som följd.

I golven låter det som en bra idé att fylla på med torv och en diffusionsöppen duk under golvplanken gör ingen skada. Om du lyfter ut golvplanken är det bra att samtidigt se över vindtätningen längs ytterväggarna där det ibland kan dra in från otätheter mellan grund och trästomme. Lera, duk eller vindpapp funkar bra som vindtätning.

keyboard_arrow_up