Vi ska byta golv i ett sovrum på övervåningen i vårt hus (som antagligen från tidigt 1900-tal), och har skottat ihop den sågspånsisolering som fanns i mellanbjälklagret (hade sjunkit ihop en del) och kompletterat den med linisolering. Är nu fundersamma på vilken isolering vi ska välja närmast murstocken? Finns en kakelugn och en vedspis på bottenvåningen som vi använder. Som det såg ut när vi tog bort det gamla golvet så är det som två ”fack” och i det ena ligger mineralull och det andra är tomt. Har varit så sedan åtminstone ca 1980 då förre ägaren bytte golv i rummet. Funderar nu på om vi kan välja något annat material än stenull? Har funderat på om exempelvis perlit kan vara ett alternativ men skulle nog rinna igenom botten av mellanbjälklaget då det är en liten springa mot murstocken. Kan man lösa detta på något sätt eller finns det någon annan typ av isolering som vi bör välja istället? Eller ska vi satsa på stenull?
Svar:
Som du nämner kan lösfyllnad med lecakulor eller annan lösfyllnad rinna igenom och då är det enkelt med stenull som håller sig på plats. Det är också lite elastiskt när det blir temperaturrörelser i konstruktionen. Även om man inte gillar mineralull så är det så små mängder som behövs intill en skorsten. I ett mellanbjälklag är det heller inte lika viktigt med isolering annat än som brandisolering. I ett vindsbjälklag däremot är det viktigare med täthet så att varm luft inte kan pysa upp på vinden och kondensera.
Om skorstenen är i bra skick med intakt puts och täta kanaler är risken för brandspridning minimal men eftersom det blir en dold konstruktion i bjälklaget vill man ju gärna vara säker även på lång sikt.
Om man inte vill använda stenull kan man även täta med en putskaka av lera eller kalkbruk och fylla på med leca eller dylikt. Förr användes slagg, murbruksrester eller dylikt.
Läs mer i artikeln Murstock och skorsten – råd om vård.
Är en oberoende, ideell förening som jobbar för skydda, vårda och bevara byggnader och bebyggelsemiljöer från alla tider. Det gör vi genom att skapa opinion, sprida och förmedla kunskap om byggnadsvård, beprövad byggnadsteknik och hållbart byggande.