Vi planerar att göra en utbyggnad med tvättstuga, badrum och bastu på ett timmerhus byggt 1916. Alla våtrumsdelar kommer att ligga i utbyggnaden.
Vi funderar på om det är någon vits att använda cellulosaisolering i grunden och väggarna i utbyggnaden. Eftersom utbyggnaden bara kommer att innehålla utrymmen som är klassade som våtrum krävs som vi tolkat det tätskikt som inte andas. Försvinner inte fördelen med cellulosaisolering om ytskiktet ändå är tätt?
Svar:
Från byggnadsvårds- och miljösynpunkt vill man gärna undvika plast och mineralull. Miljöbelastningen gäller både i form av höga CO2-utsläpp vid tillverkning, användning av kemikalier och fossila material, hantering och framtida avfallshantering. Cellulosafiber fungerar lika bra som isolering även om man använder tätskikt.
Ofta kan man undvika de miljöskadliga tätskikten med alla sina kemikalier. Med till exempel synliga rördragningar, duschavlopp från kabin, robusta material och bra ventilation kan man komma långt. Inom ekobyggbranschen finns olika alternativ för våtrum utan tätskikt och erfarna ekobyggare och byggnadsvårdare vet hur man gör. En genomtänkt konstruktion godkänns av de flesta försäkringsbolag. En aspekt är också att försäkringsbolag gör åldersavdrag som kan bli höga efter att tätskikten börjar läcka efter 10 år.
Däremot kan det vara knepigt att hitta rätt byggare, många är ju vana att arbeta enligt byggindustrins principer och ansluter sig till branschråd som om det vore ett regelverk. Rådgör med dina länsombud om vem som kan vara lämplig konsult och byggare i ditt län.
Är en oberoende, ideell förening som jobbar för skydda, vårda och bevara byggnader och bebyggelsemiljöer från alla tider. Det gör vi genom att skapa opinion, sprida och förmedla kunskap om byggnadsvård, beprövad byggnadsteknik och hållbart byggande.