fbpx

Isolering i golvbjälklag

Frågeställare: Ulf Stigberg
Jag har ett hus från tidigt 1900-tal med torpargrund och träbjälklag.

Fråga 1
Pga svampangrepp har vi rivit ut det gamla bjälklaget, sanerat och bygger nytt bjälklag. Vi funderar på att använda linisolering i golvet. Vad skulle ni rekommendera? Lin, Cellulosa eller glasull?

Fråga 2
Anticimex har rekommenderat att lägga ett lager tvättad singel i grunden, en plastfilm som diffspärr, samt säkra med Trygghetsvakten (Termisk avfuktare) under bjälklaget. Vad är er erfarenhet av den lösningen jämfört med att isolera grunden?

Svar:
Det finns många faktorer som påverkar svaren i detta fall. Torpargrund till att börja med är tyvärr ett begrepp som används för många olika typer av grunder, allt från mullbänksgrunder till murade krypgrunder. Principer för grunder och deras isolering och ventilering beskrivs bland annat i Energiboken som finns att beställa på Föreningens webbplats.
Och åtgärden och val av material beror på vad orsaken till svampangreppet är. Markfukt, felaktig takavvattning, kondensfukt etc? Därför tycker jag att du skall kontakta en erfaren byggkonsult som har arbetat med liknande fall tidigare. Som medlem i föreningen kan du kontakta ditt länsombud som kan hjälpa dig att hitta rätt person.

keyboard_arrow_up