fbpx

Illaluktande mullbänksgolv

Frågeställare: Anders Karlsson
Har ett 1800-talstorp med mullbänksgrund som tidigare ägare (för 15-20 år sedan) förstört genom att lägga på cellplast och plastmatta. Nu har vi upptäckt att det kommer dålig lukt, som av mögel eller röta, från kanterna av plastmattan. Tyder detta på permanenta skador eller finns det någon chans att luktproblemen försvinner om man tar bort plast och cellplast och återställer golvet till dess ursprungliga tillstånd?

Svar:
I princip blir angreppet inaktivt om klimatet återställs men så kallad elak lukt brukar vara svår att få bort om man inte byter angripna delar.

Däremot tycker jag att du skall överväga att återställa mullbänkskonstruktionen – den har ju fungerat i över hundra år i ditt hus. Och dessutom är den väldigt billig. Idag använder man vindtät duk som vindstopp längs väggarnas nederkanter innan man lägger i golvet och skottar upp fyllningen. Det är också viktigt att mullbänken ligger upp mot golvet längs kanterna så att det inte blir luftglipor och kalla golv. Det är annars det klassiska problemet med mullbänksgolv, att de blir kalla. Lin är elastiskt och kan läggas mellan mullbänk och golv. Och sen skall man som sagt tänka på att att inte lägga på täta skikt som plastmattor eller täta färger på det färdiga golvet.

keyboard_arrow_up