fbpx

Hur får man tag i kasein till kaseinlim?

Frågeställare: Andreas från Västerås
Jag skall limma pärlspont för att bygga kattvindsluckor men skulle inte vilja använda moderna petroleumbaserade limmer utan något annat. Jag vet att man tidigare använde kaseinlim. Rekommenderar ni det eller något annat lim? Hur skall jag i så fall få tag på kasein? Jag vet att det säljs som kosttillskott men är det 100% kasein? Kan jag köpa kasein för byggändamål någon annanstans?

Svar:
Kaseinpulver kan man köpa i välsorterade färgbutiker, till exempel ABC-färgekonomi.

Här är ett recept på lim:

40 g pulverkasein
125 cm3 kallt vatten
35 g kalkpasta (släckt kalk i vatten)
Välj helst ett färskt, ljust, finkornigt pulver. Lägg det i ett kärl och slå på vattnet, täck över det och ställ det sedan varmt i några timmar. Ett ljust slam bildas när kaseinet absorberar vattnet. Gör detta gärna kvällen innan. Rör både svälld kasein och kalkpasta slät innan dom rörs ihop. Se till så att de håller rumstemperatur båda två. Blanda i kalkpastan, och kaseinlimmet bildas omgående. I vår medlemstidning Byggnadskultur finns även en artikel i ämnet, Lim och färg på mjölk eller kasein.

Fler recept finns i receptsamlingen i denna: http://craftlab.gu.se/digitalAssets/1445/1445767_rev-kaseinfa–rger_130318–liten-fil-.pdf

keyboard_arrow_up