AktuelltBloggNyheter

Städer som säljer

Nättjänsterna vet precis vilket som är det mest effektiva sättet att locka en bred publik. Och vad väljer de? Jo – historiskt intakta miljöer.

AktuelltBloggNyheter

Andra numret snart ute!

Andra numret av vår medlemstidskrift Byggnadskultur är i faggorna. Byggnadsvårdens egen TT handlar denna gång om Sverigeresan ur byggnadsvårdarens perspektiv.

AktuelltBloggNyheter

Nytt avsnitt!

Inom byggnadsvården fokuserar vi mycket på husen – men egentligen är trädgårdarna minst lika viktiga kulturmiljöer

AktuelltBloggNyheter

Årsmöte 2021

Kära medlemmar, Då är det åter dags för årsmöte. Med anledning av pandemin kommer årets möte att hållas digitalt. Mer…
BloggOkategoriserade

Bygg så att det passar in!

Kristina Berglund är arkitekt SAR/MSA och tidigare vice ordförande i Svenska byggnadsvårdsföreningen. Hon är en av författarna till yttrandet över planförslaget Van der Huff 8, Stockholms stad. Här förklarar hon vad den egentligen handlar om.

Blogg

Erika Åberg är Årets byggnadsvårdare

I år får byggnadsantikvarien och programledaren Erika Åberg utmärkelsen ”Årets byggnadsvårdare”. Prisutdelningen livesänds den 8 oktober på Byggnadsvårdsföreningens Facebooksida.

BloggOkategoriserade

Kirunakolonin på väg att rivas

”Det händer överallt i landet: man har en gammal byggnad på en attraktiv tomt, som man låter förfalla. Därefter påstår man att det är för sent att rädda det och kan istället utnyttja tomten till nybyggnation.”

BloggDebatt & krönika

Hör oss på radio!

– I programmet diskuteras skogsbruk. Ekologisk mångfald,  brandrisk och insektsangrepp ställs mot dagens rationella skogsbruk som inte är så bra för naturen men väldigt bra för Sveriges exportinkomster.

Blogg

Fönsterrenoveringens dag!

Snart firar byggnadsvårdare i hela Sverige Fönsterrenoveringens dag. Arrangörernas syfte är att lyfta de miljömässiga, ekonomiska och estetiska fördelarna med att vårda sina fönster i stället för att byta ut dem!

Blogg

Rapport från årsmötet

Tomas Nyström valdes till ordförande för ett år, Johanna Ulfsdotter och Robert Danielsson valdes in som nya ledamöter för två år. Följande ledamöter har avgått, Bengt Adolfi, Kristina Berglund, Margareta Hallin, Björn Hasselgren och Fredrik Trane. 

AktuelltBlogg

Nu är det årsmöte!

För att delta går du in på en länk som vi skickar till dig 24/4. Här finns årsmöteshandlingar och kontaktuppgifter till oss vid eventuella teknikproblem.

Blogg

Byggnadsvård i Coronans tid

Att byggnadsvårda är en trevlig aktivitet i en orolig tid. För dig som vill ha tips på lagom tidskrävande projekt under självisoleringen kommer här några förslag som håller dig sysselsatt och gör att ditt hus slipper bli eftersatt!

Blogg

Sök Byggnadsvårdsstipendiet

Varje år delar Byggnadsvårdsföreningen ut ett stipendium till en studerande. Stipendiet är personligt och utgörs av deltagande för en person på ett av föreningens byggnadsvårdsläger.

Blogg

Anmälan öppen!

Nu kan du anmäla dig till årets byggnadsvårdsläger. Här hittar du dem!

Marstrand turisthotell under rivning
Blogg

Upprop kulturarv

Värna kulturhistoriskt värdefulla byggnader och miljöer  Marstrands turisthotell från sent 1800-tal var klassat motsvarande byggnadsminne, en av få återstående byggnader…
BloggDebatt & krönika

Minst en procent grönska!

I offentliga byggprojekt finns en regel som säger att en procent av projektets budget vid ny-, om- och tillbyggnader ska investeras i konstnärlig gestaltning. Men är konsten det enda som ska stärka vår trivsel?

Blogg

Få ett års gratis medlemskap

Vill du få ett års medlemskap gratis? Om du värvar tre nya medlemmar till Byggnadsvårdsföreningen får du ditt eget medlemskap gratis!

Blogg

Byggnadsvårdare för klimatet

Under Byggnadsvårdens konvent genomfördes en klimataktion. Motiveringen löd: ”We believe that preserving and using old buildings is a more effective use of resources than demolishing and rebuilding, and that traditional building techniques and materials can play a part in reaching a more sustainable future.”

Blogg

Miljö i Nacka riskerar att förstöras

Birka trädgårdsstad är ett av Nackas äldsta villaområden och många av husen i området är klassade som kulturhistorisk värdefulla. Nu vill Nacka kommun riva stora delar av området för att bygga nytt, vilket skulle förstöra Birkas karaktär och historia.

Blogg

Byggnadsvårdsspanarna i Mariestad del tre

Robert Danielsson – länsombud i Svenska Byggnadsvårdsföreningen och initiativtagare till initiativet Jag räddade ett ödehus, identifierade flera trender eller snarare möjligheter för byggnadsvården i framtiden.

Blogg

Byggnadskultur 3.19 ute nu!

“Objudna gäster” innehåller artiklar som: Byggnadskultur 3.19 Objudna gäster Gör det obekvämt för skadedjuren Ingen panik! Det mesta går att…
Blogg

Byggnadsvårdsspanarna i Mariestad del två

Eric Fugeläng är enhetschef på Riksantikvarieämbetet med bakgrund från andra sektorer än byggnadsvården. Han gjorde i programpunkten ”Spanarna”, under Byggnadsvårdens konvent, en personlig betraktelse om byggnadsvården.

BloggOkategoriserade

10 saker vi gör

Vad gör Svenska byggnadsvårdsföreningen för att stärka byggnadsvården? Och på vilket sätt är vi relevanta idag? Här får du snabbinfo i form av tio punkter.

Blogg

Nytt biljettsläpp!

Ville du gå på Byggnadsvårdens konvent men hann inte få någon plats? Nu släpps det nya biljetter!

BloggDebatt & krönikaOkategoriserade

Fel om fönsterbyte i Vi i villa

I gratistidningen Vi i Villa nr 6 2019 skriver Björn Christiernsson under rubriken Bygg & Fixa bland annat att ”ett fönsters livslängd brukar ligga på 30 år”. Uppgiften är felaktig, det finns gott om fönster i Sverige som är hundratals år gamla och på kyrkor, slott och herrgårdar kan de ha 3-400 år på nacken.

Blogg

Arrangera eget läger

Vi får varje vecka förfrågningar från personer som vill anordna byggnadsvårdsläger tillsammans med oss. Är du en av de som är intresserade? Här kan du läsa mer om hur det går till!

Blogg

Se våra Almedalsseminarium i efterhand

Den 1 juli arrangerade Svenska byggnadsvårdsföreningen två seminarium: ”Kulturmiljö och byggnadsvård – stadsplaneringens blinda fläck?” Nu kan du som inte kunde vara på plats i Almedalen se dem i efterhand!

Blogg

Byggnadsvårdens marknad

Den 26-28 september anordnas Byggnadsvårdens marknad i Mariestad i samband med Kultur & Skördefesten samt Byggnadsvårdens konvent. Det är en mässa för alla er som gillar byggnadsvård och ekobygg.

Blogg

Ett års gratis medlemskap!

Vi behöver din hjälp! I samband med ett organisationsutvecklingsprojekt som föreningen genomför ska vi genomföra intervjuer med ett antal medlemmar. Vill du hjälpa oss att bli ännu bättre? Delta i en av våra telefonintervjuer!

Blogg

Byggnadskultur 2.19 ute nu!

Kulturarv kan var hemskt, äckligt, otrevligt, läskigt, snuskigt och otrevligt på alla sätt och vis. Men hur mycket »sitter i väggarna« och hur mycket sitter i vår fantasi?

Blogg

Så målar du med linoljefärg

Om någon i färgaffären försöker smälla i dig att det är svårt att måla med linoljefärg så tro inte honom eller henne! Men tekniken skiljer sig en del från att måla med moderna färger. Björn Andersson, länsombud och målarmästare med 25 års erfarenhet av linoljefärg, visar vägen till ett fint resultat.

Blogg

Nu rivs Norrbergsskolan trots alla protester

– Vi vet att att exploateringsavtalet med Besqab är till byggföretagets fördel. Vi medborgare är grundlurade. Exploateringen inklusive kommunens alla åtaganden riskerar att bli en förlustaffär. Vi skattebetalare kommer i så fall få betala för att vårt kulturarv förstörs. 

Blogg

Weibullshuset räddat (tills vidare!)

Arianna Benigno är länsombud för Svenska byggnadsvårdsföreningen och har arbetat för att rädda Weibullshuset i Trelleborg. Sist vi pratade med henne var dagen innan byggnadsnämndens möte, då det skulle bestämmas om byggnaden fick rivas eller inte.

BloggOkategoriserade

Sex snabba inför Almedalen!

Malin Lernfeldt och Björn Hasselgren modererar ett varsitt av Svenska byggnadsvårdsföreningens seminarium i Almedalen på måndag. Vi passade på att ställa några kortfrågor inför arrangemanget!

BloggOkategoriserade

Höstresa till Tyskland!

Med arkeologen och Pommernkännaren Johan Engström som vår ciceron gör vi under årets höstresa en spännande tur till det forna Svenska Pommern. Vi ser bland annat  Rügen, Stralsund och Greifswald! 

Blogg

Finn fem fel i Expressen

Jag läste och undrade vad som hänt. Har mäklaren blivit felciterad eller har journalisten skrivit precis det han sa? Förmodligen ligger sanningen någonstans i mitten. Jag tänkte vi kunde leka leken ”Finn fem fel” så att du som går i tankar om att köpa gården, eller något annat gammalt hus, får veta hur det egentligen ligger till. Nu börjar vi!

Blogg

Hej Stephan Fickler!

Lever Stephan Fickler, verksamhetsledare på Svenska byggnadsvårdsföreningen, som han lär under Fönsterrenoveringens dag den 30 maj?

Blogg

Mitt älsklingsfönster

Jag älskar ljuset genom fönstret och att sitta drömma mig bort och filosofera om vilka som suttit här innan mig och sprungit i trappen. Vår dröm är att få huset levande, bo i lärarinnebostaden och använda det vid vernissage och annan verksamhet.

BloggOkategoriserade

Laga istället för att slänga!

Den 30 maj är det Fönsterrenoveringens dag. Syftet är bland annat att berätta om de miljömässiga, ekonomiska och estetiska fördelarna med att vårda sina fönster i stället för att byta ut dem.

Blogg

Dags för årsmöte

Nu är det snart Svenska byggnadsvårdsföreningens årsmöte. Under 2019 ska vi fortsätta vårt framgångsrika arbete inom våra arbetsområden försvara, vårda och utveckla.

Svartvit bild på Margaretha, ordförande i föreningen.
BloggNyheter

Snackar byggnadsvård på tåget

Margareta Hallin har hunnit vara Svenska byggnadsvårdsföreningens ordförande sedan december. Vad tycker hon om det och varför pratar hon så gärna byggnadsvård med folk på tåget?