Hej, vi renoverar så sakteliga en sk Skånelänga. Troligen byggd omkring 1905. Boningsdelen är ca 82 kvm, ligger i en svag slänt, Ca 3/4 av bonings huset har krypgrund och resterande en matkällare vid husets lägsta punkt. Grunden är gråsten cementerad utanpå och väggarna är av tegel, på vissa ställen lersten (ytterväggarnas insida och vissa innerväggar). Ca 1950 har man även satt in betongbjälkar ovan fönstren då man breddade dessa. Innergolven visade sig vara angripna av svamp på några ställen när huset köptes i början av 60-talet. Min far grävde ut krypgrunden och cementerade mot marken samt lade golvbjälklag ovanpå cementplintar. Han satte även in ett flertal ventiler i grunden. Vi har egentligen inte haft problem med fukt i krypgrunden. Däremot i matkällaren Dock är det ordentligt kallt vid golvet höst och vinter. Väggarna är helt oisolerade. En temporär isolering ligger ovanpå innertaket medan yttertaket är oisolerat.
Vi har grävt ut matkällaren och lagt dräneringsrör i makadam för att komma tillrätta med fukten där.
Är det meningsfullt att fylla krypgrunden med ex vis Hasopor? Måste man då sätta igen ventilerna? Hur gör man med golvbjälklag? och isolering där?
Svar:
Det har skett många moderniseringar i ert hus som gör det svårt att förutsäga vilka konsekvenser fortsatta ändringar kommer att få. Ett tips är att anlita en erfaren byggnadsvårdare som kan undersöka på plats, länsombuden kan hjälpa till med kontakter. Läs även Byggnadskultur nr 1 2024 som nästan uteslutande handlar om grunder och fuktproblematik.
Som vanligt kan man konstatera att man inte bör ändra på fungerande konstruktioner. Om ni inte har fuktproblem i krypgrundsdelen så är det klokt att låta den vara. En fyllning med skumglas skulle göra det mycket svårt att inspektera i framtiden. Ofta beror kalla golv på att fyllningen i bjälklaget satt sig, framför allt längs ytterväggarna där luften blir avkyld. Läs artikeln Isolering och snygga friser om hur man ganska enkelt kan isolera golvbjälklagen.
Fukten i matkällaren kan ha flera orsaker. Om det blir bättre efter dräneringen så är det jättebra men det kan också vara kondensfukt på grund av felaktig ventilering, det vill säga att varm fuktig sommarluft kommer in och kondenserar i den kalla kälklaren.
Invändig väggisolering i bostadsdelen kan fungera men det finns risker att murverket blir kallare och fuktigare, framförallt vid tjockare isoleringar. Även här är det bra att rådgöra med en erfaren byggnadsvårdare.
Isolering på vindsbjälklaget brukar vara en bra och billig isoleringsmetod, isolering mot yttertaket kan fungera om det är rätt utfört, det vill säga inspekterbart. Läs mer om det i artikeln Vindsisolering och vindsinredning.
Stephan har det övergripande ansvaret för föreningens förvaltning och arbetar nära styrelsen, redaktionskommitté och externa samarbetspartners.