fbpx

Golv och väggar-renovera

Frågeställare: Mojan
Hej! Vi har ett litet sommarhus i Sandskogen i Ystad. Huset är byggt 1936, är oisolerat och ska förbli ett sommarhus! Vi behöver dock rådgivningshjälp. 1. De oisolerade väggarna är tapetserade med en målad strukturtapet, från 2002, och som här och var släpper från underlaget/tretexen, som är ursprungligt. Nu vill vi tapetsera med mer åldersadekvata tapeter. Hur gör vi med den nuvarande tapeten? Tar ner tapeten/bredspacklar ovanpå/ tunna gipsskivor/annat? Vad klarar väggen? Vad rekommenderar du?

2. Flera golv har gamla fernissade granplank som har varit täckta av en plast-/linoleummatta. De är ganska smutsiga, har gamla or-angrepp och märken efter den gamla mattan. Golvet linolje-vaxades, när mattan togs bort. Nu vill vi återställa golven i en bra fernissad standard. Hur tar vi bort vaxet? Hur tar vi därefter bort den gamla fernissan? Hur blir vi av orspåren? Ber om snabba svar! Med vänlig hälsning, Eva och Ulf Östrand Eva Östrand eva@ostrand.se

Svar:
Då tapeten har börjat släppa från underlaget kan det vara ett lämpligt tillfälle att ta bort den. Ni kan också sätta på en s.k. renoveringsgips men då bygger ni in ytterligare ett skikt i konstruktionen och det kan bli knepigt att få det snyggt mot foder, lister och socklar. Normalt är det dock inget problem med hållfastheten om ni skulle vilja skruva på en 6 mm renoveringsgips.

När det gäller golvet är det inte helt enkelt eller rättare sagt finns det flera alternativ. Insektsspåren kommer sannolikt från den tiden när golvet vär täckt med en tät matta som skapade en förhöjd fukthalt närmast mattan. För många är det bara helt normal patina men insektsspåren kommer att synas tydligare efter en eventuell slipning. Annars ligger en slipning nära till hands även om slippappren kommer att sätta igen snabbt och en nyslipat yta alltid är lite känslig. Därefter kan ni välja att såpskura eller ytbehandla på annat sätt. Många tycker nog också att ert golv har en fin patina redan nu, om ni väljer att skjuta på beslutet kan ni såpskura i fortsättningen och om ni ändå vill göra något senare kan ni med fördel måla golven med linoljefärg.

keyboard_arrow_up