Golv i sekelskifteshus

Frågeställare: Therese I
Hej, Vi har ett litet trähus som är från 1904. Vi har idag två rum som fungerar som kök och matrum, men vår ambition är att skapa ett enda stort kök av rummen. Furugolven i de båda rummen är lackade och ganska slitna. Helst köksgolvet har spår efter att någon sågat i det. Kanske har det funnits en lucka till källaren och något annat? Nu ser det lappat ut på ett ganska fult sätt. Det finns också stora springor mellan brädorna och något svart som kanske varit ett försök till tätning. Min fråga är om det är värt att bevara ändå? Finns inte mycket original i vårt hus. Hur skulle vi isåfall gå tillväga? Känner till slipning och att man tom kan ta upp alla brädor och sedan lägga tillbaka dem. Min man har också hört att man skulle kunna ta upp brädorna och planhyvla dem några millimeter. Fungerar det? Skulle då göra det istället för att slipa och sedan lägga tillbaka golvet. Vill arbeta fram ett skurgolv oavsett om vi bevarar gammalt golv eller lägger nytt. Vill inte måla utan byter då hellre till nytt massivt trägolv från sågverk. Alla golv i huset är av fur. Blir det konstigt att då lägga in ett grangolv? Tycker också mycket om kilsågat golv. Skulle det vara helt tokigt att lägga in ett sådant? Huset är en liten trävilla som ligget i Båstad, Skåne. Nationalromantisk stil, sa en arkitekt.

Svar:
Denna fråga är svår att ha åsikter om utan bra bilder och kanske till syvende och sidst ändå en fråga om tycke och smak. Och vad man har för förhållande till patina. För en del är originaldetaljer viktiga, de förmedlar en historisk känsla, berättar om det förflutna (med sågspår, springor och gamla luckor) och sätter igång fantasin. För andra är det viktigast att ha praktiska och enhetliga ytor, nytt och fräscht. En slipning eller helst en sickling kanske kunde vara en kompromiss? Hantverksmässigt lagade skador kan ge en extra dimension. Att hyvla om eller vända på ett befintligt golv är fullt möjligt men kräver en del handlag. Om det är svårt att välja kan en lösning vara att lägga ett nytt golv ovanpå så kommande generationer i huset ändå ha möjlighet ta fram och njuta av originalet. Vem vet, då kanske det är superexklusivt?

Beträffande kilsågat golv så ansågs det väldigt gammalmodigt när ert hus byggdes. Sågverken kunde ju leverera raka och jämna brädor som ansågs mycker mer modernt.