fbpx

1 God Jul önskar: Helena Blomqvist

Foto: Västerbyskola byggdes 1909 och hade varit mekanisk verkstad då Helena tog över huset. Helena Blomqvist, vasterby_skola

Snart har vi målat klart hela skolsalen. Vem vet om den någonsin målats om tidigare?

Vi har varit lyckliga ägare till huset Västerby skola i snart 6 år. När vi köpte huset 2016 hade det varit en mekanisk verkstad i huset under många år, efter det att skolverksamheten lade ner under 1950-talet. Bottenvåningen och trapphuset hade en klassisk lindblomsgrön nyans som ofta i gamla skolor. En färg att kanske bli lugn av? Tidens gång visades tydligt i den flagnade färgen, men även verkstadens verksamhet hade satt sina spår, med märken från en travers (!) som suttit i taket, och en omild behandling av golv och väggar. Som en lastkaj på framsidan i stället för veranda, en gigantisk port hade sågats upp i en yttervägg, tjocka fläckar av olja och annat på väggar och golv. Vi renoverar huset varsamt och långsamt. Porten är igensatt, lastkajen är kvar, men vi tänker bygga en veranda ovanpå lastkajen, det borde väl fungera?

Foto: Väggarna i matrummet pryds av gamla kartor och på bordet står Blekingestakar. Helena Blomqvist, vasterby_skola

Vi känner efter mycket hur förändringarna ska göras, för att få var sak på sin plats. Det är bra att låta stora projekt få ta sin tid. Vårt hus byggdes under storstrejken 1909. Kanske var det strejkande snickare som byggde skolor i stället för sina vanliga jobb? Huset är väldigt välbyggt i en rolig arkitektur, ovanlig för att vara en skola, helt osannolikt att en skola skulle byggas i den här stilen nu. Bottenvåningen består av en hall och trapphus, ett mindre rum som användes som kapprum och lunchrum, samt en stor skolsal. Övervåningen där läraren bodde har två rum och ett kök.

Foto: Skolor från sekelskiftet byggdes nästan alltid med ordentligt stora fönster. Här kan man verkligen bada i ljus! Helena Blomqvist, vasterby_skola

Äldre personer i byn har berättat för oss att här bodde under 40-talet en lärarinna tillsammans med ett finskt krigsbarn. Hur såg deras julfirande ut? De kanske satt i det lilla köket med utsikt över den stora sjön och åt sin lutfisk efter att de åkt spark till kyrkan på juldagen? Många som passerar huset stannar till för att berätta att deras föräldrar gått i skolan i vårt hus, en person berättade att han gick i den sista klassen innan skolan stängde. Vi är mycket tacksamma för att få ta hand om huset, försöker lära våra barn hur man gör, för att de i framtiden kan fortsätta att vårda det.

Foto: Utanför ligger frosten gnistrande knastrig. Helena Blomqvist, vasterby_skola

 

Helena Blomqvist, medlem i Svenska byggnadsvårdsföreningen, följ Helenas konto: vasterby_skola på Instagram!

>>>Se hela julkalendern här<<<

 

 

keyboard_arrow_up