Vi har ett hus från 1936, men mycket är snarare 1920-tal i stilen, troligen för att detta var på landet på den tiden. Fönstren är original, typiska ospröjsade, ca 48×125 cm Några glas har spruckit och vi vill se till att vi får rätt glas. Skulle inte stå ut med om det blev fel känsla. De är ju vågiga, på längden liksom, som ränder nästan, men är de munblåsta 1936? Berätta allt ni vet! =D Vi vet inte mycket.
Sen gäller det glasen i tillbyggnaden. Tyvärr gjordes en runt 1967, men den är okej och välgjord så den tar vi hand om. Rätt typisk i stil. Där behöver vi också byta nån ruta. Där är ju inte samma ojämnhet/vågighet i glaset som i 30-talsfönstren, men ändå inte helt platt och dött glas. Det finns en aning vågighet som vi gillar. Vad använde man för glas på 60-talet? Rutan är ca 74×145 cm. Vi vill ju även där inte helt tappa känslan och få platt glas.
Svar:
1936 var det högst sannolikt valsade glas och det stämmer även med din beskrivning med längsgående ojämnheter. Föregångaren var munblåsta fönsterglas som är lite ojämna över hela ytan och det kan förkomma luftblåsor i glaset. På 50-talet introducerades det helt plana floatglaset men det tog ett tag innan det slog igenom överallt och eftersom ni har skiftningar i era rutor från 1967 gissar jag att det också är valsat.
Ersättningsglas hittar ni genom fönsterhantverkare runt om i landet som brukar sälja begagnat glas. Du hittar dem via länsombuden eller sajten fonsterhantverkare.org.
Är en oberoende, ideell förening som jobbar för skydda, vårda och bevara byggnader och bebyggelsemiljöer från alla tider. Det gör vi genom att skapa opinion, sprida och förmedla kunskap om byggnadsvård, beprövad byggnadsteknik och hållbart byggande.