fbpx

Frågeställare: Liselott
Jag undrar om det fungerar att måla med äggoljetempera direkt på gipsade tak och väggar?

Jag har ett stort kökstak (20m2), gipsat och spacklat, som jag har målat (rollat) fyra gånger med lim och handtryckt ”limfärg” men det har blivit ”flammigt” efter mina målarstråk, fast jag försökte vara snabb. Jag målade ett mindre utrymme som var kallare och det blev rätt bra.
Ett försök att få rätsida på kökstaket var att jag målade med ovolins äggoljetempera (efter konsultation med dom) på det redan målade taket i våras, men det blev ännu värre!
Hjälp har ni några bra tips om hur jag får det bra. Jag gillar den matta vita ytan och vill ju gärna använda sådan färg. Tror ni det blir bra att måla en gång till med äggoljetempera??

Med hopp om bra råd

Svar:
Efter alla försöken bör du börja med att slipa taket. Jag antar att ytan är ganska ojämn efter alla färglagren. Använd slipplatta på stång. Jag har inte själv erfarenhet av de två färger som du har använt och svårt att uttala mig om de är svåra att få bra resultat med. Kanske någon annan har egna erfarenheter?

De färger jag har provat själv i tak och fått bra resultat med är dels Engvall O. Claessons CEO-matt, dels Uula matt linoljefärg. CEO-matt blir inte alldeles kritvit, drar lite lite åt gult, smaksak om man störs av det eller tycker att det är skönt när det inte är för vitt. Bra att måla med och täckte bra med två strykningar. Jag har för mig att jag använde en 125 mm limfärgspensel men jag kan ta fel där. Uulafärgen får en äggskalsmatt yta. Eftersom det är en linoljefärg har den ju inte så mycket till utflytning, man får vara noggrann att måla i parallella penseldrag, annars inga problem vad jag minns.

keyboard_arrow_up