fbpx

Fuktskada i träfasad från 1800-talet

Frågeställare: Malin
Hej! Vi bor i ett trähus byggt 1802. Vi har nu upptäckt rötskador i fasaden på flera ställen, men särskilt illa i sydvästra hörnet. Hantverkare har bilat bort fuktskadat timmer och tanken är att fasaden ska få torka innan vi sätter dit nytt material. På vissa ställen har vi tagit bort cement som verkar ha använts som fyllnadsmaterial. Det har då bildats fickor mellan puts- och vasslagret, som vi antar utgör innervägg, och yttre lager av ny panel som ska sättas upp.

Min fråga är – vad ska vi använda för typ av isoleringsmaterial för att fylla i dessa håligheter? Hantverkare på plats föreslår skum, men finns det något bättre alternativ med tanke på fasadens konstruktion? Tyvärr verkar det inte fungera att lägga till bilder till frågan. Tack på förhand, Malin

Svar:
Att använda murbruk, cement eller skum för att fylla håligheterna innebär i detta fall en uppenbar risk för framtida skador. Lagning skall ske med trä eller i vissa fall lerbruk och bör utföras av en hantverkare med erfarenhet av äldre hus. Som medlem i föreningen kan du kontakta något av dina länsombud som kan hjälpa dig med tips om bra hantverkare.

keyboard_arrow_up