fbpx

Fukt och skadedjur i gammalt torp

”Golvet i vår stuga från slutet av 1800-tal har angrepp av envis trägnagare. Tidigare var det mindre angrepp men de senaste åren har det blivit värre. Vi har försökt att dränera runt stugan som ligger i en sluttning men det räcker inte. Stugan har stått ouppvärmd vintertid under flera decennier. Anticimex som har gjort en besiktning skriver: ”För att komma till rätta med problemet måste man först och främst att få ner luftfuktigheten och få upp värmen i huset. Detta gör att insekterna med tiden dör. En sanering i form av bekämpningsmedel fungerar inte så länge fukten består.
Installation av en avfuktare och en ha en kontinuerlig värme på 5-10 grader rekommenderas.”
Är det lämpliga åtgärder? Är en luftvärmepump lämplig att installera? Är det byggnadsvårdsmässigt med en avfuktare i torpargrunden eller kan det skapa nya problem?
Vi inser att vi behöver åtgärda grundproblemet som är fuktigheten. Därför tänker vi också att vi behöver byta ut det fyrtio år gamla betongtegeltaket mot t ex plåt och gräva ut under det angripna golvet.

Svar:

Anticimex har helt rätt, det gäller att åtgärda orsaken innan man ger sig på symptomen. Men målet för en byggnadsvårdare är att få huset att fungera utan tekniska hjälpmedel som kräver ström, service och håller en begränsad tid men vid en pågående skada kan det var nödvändigt att ta tillfällig hjälp för att till exempel bli av med fukt. Men det botar som sagt inte orsaken.

Det finns många orsaker till fuktproblem, allt från hur huset står i terrängen, skuggande växtlighet, takavvattning som fuktar upp marken runt huset, felaktig ventilation med mera. Problem med grunden tas upp i artikeln På säker grund. Kanske er dränering var otillräcklig?

Ett bostadshus mår sällan bra av att stå ouppvärmt och obebott. Däremot är det tveksamt att takpannorna skulle vara ett problem, det är snarare ett ventilationsproblem om pannorna inte är trasiga. Om det är fukt i undertaket kan det bero på stora träd, annan skuggande växtlighet eller felaktigt ventilerad vind. När ni hittat orsaken och lagat skadade delar kan ni med gott samvete lägga tillbaka de rengjorda takpannorna och se till att allt takvatten rinner bort från huset genom hängrännor, stuprör och markavlopp.

I Byggnadskultur nr 3 2029 med temat Objudna gäster finns flera artiklar som ni kan ha nytta av. Hela papperstidningen finns i webbshopen och några artiklar är digitaliserade, bland annat Vad är värst för huset – rötskador eller okunniga ägare.

keyboard_arrow_up