fbpx

Fukt i torpargrund

Jag äger ett hus byggt ca 1850. Grunden består av två rektanglar med gemensam mittenmur.

Huset har ursprungligen bestått av fyra rum runt en murstock och en övervåning. Det finns tre rökkanaler i murstock/skorsten, en för en bakugn inmurad i murstocken, samt en (gammal) järnkamin i vardagsrummet. Det finns även en pluggad rörspis i ett tredje rum. Kaminen värmer delvis upp murstocken, men inte ordentligt. Bakugnen går att elda i, men det görs väldigt sällan. Övrig uppvärmning består av luftluftpumpar och direktverkande elelement. Som jag förstår det har det mest myseldats från ca 1970 fram till 2020. Sedan dess har jag eldat lite mer.

Det går att komma ner grunden utifrån och genom en lucka inne i huset, men bara på ena sidan av mittenmuren. Hälften av denna halva, alltså ca en fjärdedel av hela grunden, är grävd djupare, ca 160. Här har det stått en oisolerad vvb och spillvärmt utrymmet fram till förra året.

Luftfuktigheten i denna del av grunden är nånstans mellan 75-85 vintertid och 85-90 sommartid. Som kallast har jag mätt 5 plusgrader. Jag har även försökt mäta fuktkvot i träet underfrån och då hamnat på 22-27%.

Jag antar att fuktvärdena är höga? Vad bör jag göra?

Svar:

Några grundläggande råd för alla husgrunder är: Se till att takvattnet leds bort från husgrunden, Se till att det är frånfall runt huset, Se till att det inte kommer in varm sommarluft i den kalla grunden genom ventiler och håligheter, Ta bort buskar och växtlighet som binder fukt nära husgrunden. Mät luftfuktigheten löpande så att man kan se om åtgärderna ger verkan.

Äldre hus står oftast på väldränerad mark men vissa hus, oftast modernare, har sämre markförutsättningar än andra och kan behöva fler åtgärder. En elektrisk avfuktare är effektiv och en bra men tillfällig lösning i ett hus som skall stå under lång tid. Avfuktaren avhjälper symptomen men inte orsaken. Dessutom kostar de pengar, drar ström, behöver servas och till slut bytas ut efter sin tekniska livslängd. Så om problemen kvarstår efter ovan nämnda åtgärder vill man helst avhjälpa problemen utan teknik. En sådan lösning kan vara att isolera marken i grunden med till exempel skumglas för att minska avkylningen från marken och därmed höja temperaturen i grunden, vilket i sin tur ger torrare luft. Det fungerar bra om bjälklaget inte är för välisolerat så att viss spillvärme kan ge värmetillskott. Det kan dock vara klokt att mäta eller inspektera övriga delar av grunden för att se om fuktproblemen kommer från det hållet.

keyboard_arrow_up