fbpx

Fönstertillverkare?

Frågeställare: Frida
Att låta nytillverka fönster är kanske enligt byggnadsvårdstradition inte mest korrekt, men ibland finns inget alternativ. Därför ber jag er om tips och rekommendationer på proffsiga fönstertillverkare som tillverkar fönster enligt gammal stil och/eller tradition? Jag är mån om att fönstertillverkaren förstår mina önskemål om att bevara husets charm och uttryck och kunna anpassa sig till det. Bra virke och spröjs är viktigt för mig, dvs. inga panoramafönster eller plastdetaljer.

”Allmogesnickerier” är vad jag vet ledande inom denna inriktning, men finns det andra som är minst lika bra?

Svar:
Fönster som inte är underhållna ser ofta mycket värre ut än de är. Du tjänar på att laga istället för att byta och i såna fall kan du i första hand kontakta en fönsterhantverkare.
Men som du säger – ibland finns inga alternativ och många mindre snickerier kan leverera riktigt bra nytillverkade fönster. Titta i dina gamla nummer av Byggnadskultur, där finns av och till annonsörer som nytillverkar fönster. Som medlem kan du också kontakta ditt länsombud som vet vem du kan vända dig till. Länsmuseerna brukar också ha ett bra kontaktnät. Lycka till!

keyboard_arrow_up