fbpx

Öppningsbar innerbåge

Frågeställare: Monika
Vi är på gång att renovera våra gamla föster från 1880. Vi har inner- och ytterbåge. Vi vill ha den öppningsbar. Innerbåge mot insidan. Men hur kan man gör det? Var sätter man gångjärnen?

Svar:
På ett fönster från 1880-talet finns flera möjligheter, lite beroende på hur påkostat hus det är. Av gångjärn för ytterbåge finns den modell med ett gångjärn som är spikat på utsidan av fönstret och sitter på gångsjärnsstapel som är slagen in i karmen. Dels finns det lite elegantare stolpgångjärnet som är skruvat så att bara stolpen syns på utsidan av fönstret. Normalt hade man gångjärnen på yttersidan av bågen men det har även förekommit att dom suttit på mittposten. Innerbågen sitter på ett gångjärn med löstagbar sprint så att det går att ta loss om man vill det.
Täta fönster bör man göra med tätningslist, fönstertejp lossar och lämnar fula märken efter sig. Ibland kan man behöva komplettera karmen med trälister för att ha något att fästa tätningslisten i. Det är lite krångligt att beskriva allt i detalj på det utrymme jag har här. I vår webbshop finns bra böcker i ämnet – tex Så renoveras torp och gårdar (bör finnas i alla hem) och Byggnadskulturs specialnummer 2006.
I Gysingekatalogerna brukar det finnas en bra beskrivning av beslagning på fönster. Jag har bara en ganska gammal upplaga att titta i men jag antar att det avsnittet finns med även i senare versioner. Även boken Gamla fönster av Alf och Eva Stenbacka tar upp beslagning.

keyboard_arrow_up