fbpx

Fönsterluckor på 1800-talshus?

Hej! Jag har tagit över ett gammalt trähus med stående panel och locklister målat i slamfärg. Huset är ganska stort (100 kvm) , på två våningar och ligger i Västergötland. Fönstrens utseende påminner om 20-tals klassicismen, dvs nästan kvadratiska med 6 rutor.
Under vintern är fönstren skyddade med plywoodskivor som gamla ägaren satt upp inför säsongens nedstängning. Jag funderar istället på att sätta upp fönsterluckor som antingen tas ned varje vår eller får hänga kvar. Jag inser att detta är lite utmanande för ett hus som jag försöker tillämpa byggvård på och vill höra era tankar. Rekommenderar ni fönsterluckor för att skydda fönstren för väder och vind (utsatt läge) och hur bör dessa se ut i så fall?

Svar:

Fönsterluckor var mycket vanligare förr, man kan ofta se gångjärnstappar och uppställningsbeslag på hus byggda före 1900-talet. I stängt läge skyddar de fönstren mot väder och vind och skadegörelse samtidigt som de isolerar vilket var en viktig aspekt när man bara hade enkelfönster. Ofta var det enkla brädluckor men de kunde i finare miljöer även vara mer dekorativt utformade. På hembygdsgården eller länsmuseet kan du få hjälp att hitta historiska bilder som visar hur de såg ut i din hembygd och som kan fungera som förlagor.

keyboard_arrow_up