fbpx

Fogar i murstock vittrar sönder

Vi har köpt ett hus från 1840 som har varit sommarstuga. Här finns en stor murstock med bakugn. Den är gjord i fältsten och fogad med lerbruk. Sista biten är murad med tegel. Har rivit ner putsen för att inspektera den och fogarna är väldigt porösa, kan köra en kniv genom fogarna ut i rökkanalerna. Vad är bästa åtgärd? Sätta i insatsrör och lägga i fog bäst det går och sen putsa med lerbruk igen? Eller är hela murstocken uttjänt?

Svar:

Att sätta in ett rör vore ingen bra idé eftersom det mesta av värmen då inte lagras i murstocken utan går rakt ut. Dessutom skulle fogarna fortsätta vittra sönder och det blir omöjligt att i framtiden sätta in ett spjäll.
Ni kan istället göra en skorstenstätning i rökkanalen med säckdragning. Man hissar ner en säck och häller lerbruk på den. När säcken dras upp pressas bruket mot rökkanalernas sidor och fyller ut fogarna. Detta är inte samma sak som glidgjutning med keramiskt bruk, som är cementbaserat. Putsa utsidan på nytt med lerbruk.
När en murstock står oanvänd länge gör fukten att materialen vittrar sönder. Elda varsamt och regelbundet i eldstaden så torkar materialet ut och håller i evigheter.
keyboard_arrow_up