fbpx

Fästa kakel på lervägg?

Vi håller på att renovera drängbostaden på vår 1800-tals gård och har reparerat lerväggarna i alla rum. I badrummet har vi klurat på hur vi ska lösa det i duschen, kabin har vi varit inne på, men i ärlighetens namn så är de inte så vackra. Läste artikeln ”Lita på leran” och där var en bild på ett badrum med lerväggar målade i äggoljetempera och kakel i duschhörnan, det skulle ju vara en lösning! Min fråga är hur man fäster kaklet på lerväggen?

Svar:

Från byggnadsvårdssynpunkt är bad- och våtrum en relativt ny företeelse. Vi vet att moderna våtrumsskikt i det sammanhanget har begränsad hållbarhet och har gett upphov till många vattenskador. Dessutom är materialen i tätskikten inte speciellt miljövänliga. Därför har byggnadsvårdare och ekobyggare på senare år velat hitta en bättre lösning som kan ge lika god komfort. Men vi har inte jättelång erfarenhet av hur dessa lösningar fungerar på lång sikt. Detta sagt som Brasklapp.

En lösning som i alla fall hittills fungerat är att måla en mycket slätt och rakt lerputsad vägg med silikatgrund. Därefter monteras kakel på ett vanligt sätt. Om det är lerklining på timmer rekommenderas minst 5 cm lerputs för att kunna buffra fukten, som eventuellt kan vandra genom fogarna.

keyboard_arrow_up