fbpx

Fasadbelysning 60-talsarkitektur

Jag äger 2st fastigheter som ligger bredvid varandra. Den ena är uppförd under 1800-talet och den andra är uppförd under 60-talet. Fastigheten från 1800-talet har redan fasadbelysning i form av vackra kopparlyktor. Nu vill jag montera fasadbelysning på 60-tals huset och har svårt att välja utseendet för att det ska passa 60-talsarkitekturen samt passa in i den kulturhistoriska miljön runt torget i Skänninge. Huset har en bruten vit fasadkulör målat på slammat tegel och stor del av plåtdetaljerna är av koppar. Där av tänker jag mig en armatur i koppar. Fasaden har en arkitektur som skapar ”pelare” mellan fönsterpartierna där jag tänker att placeringen skulle kunna passa. Vad kan ni råda mig att ha för armatur ?

Svar:

En lyckad och tidstypisk belysning av denna fasad är inte helt enkel, funkis och modernistisk arkitektur är med sin sobra elegans känslig för tillägg. Idag finns många standardmässiga fasadbelysningar som helt förändrar husets utseende när belysningen är tänd. Man vill gärna att huset skall samspela med de omgivande byggnaderna men även visa husets egen karaktär. Denna byggnad är fint inpassad i kvarteret med avseende på volym, form och skala och förtjänar en tidstypisk belysning.

Under funktionalismen var elektricitet en självklar modernitet och affärslokaler hade ofta kulörta neonslingor med butiksnamn ovanför skyltfönster. I portarna fanns ofta karaktärisktiska, trekantiga armaturer med gatunumret på opalglas. Neonrör var vanliga fram till 70-talet när ljuslådor med lysrör blev regel. Funktionalismen går ju lite ut på att inte använda dekorativa inslag utan att alla funktionella behov skall tillgodoses på ett så rationellt sätt som möjligt.  Själva fasaderna var i regel inte belysta utom det sekundärljus som gatubelysning, skyltfönster, neonrör eller ljuslådor gav.

På bilderna kan man se att de tända skyltfönstren ger ett fint ljus och även lyser upp gatan där de är tända. Kan man tänka sig att åstadkomma liknande sekundärljus från övriga fönster och dörrpartier i bottenvåningen? Vid ingångsporten skulle det passa med en armatur med belyst gatunummer för att markera entrén. Fasaddelen med bankomaten skulle kunna anpassas bättre till huset genom en mörk inramning lika övriga partier.

keyboard_arrow_up