fbpx

Färgsättning ytterdörrar på 1800-tals torp

Jag behöver tips om dörrfärg. Vi har ett torp från mitten av 1800-talet och på tomten finns även vedbod, snickarbod, dass och en nybyggd friggebod som gäststuga. Alla dessa hus har blå dörrar vilket känns väldigt fel, vi vill försöka få till något mer tidstypiskt i linolja. Vår plan är att bostadshuset ska få grön dörr (då huset har gröna fönsterbågar) och uthusen ska ha guldockra. Första frågan är då om det är rätt tänkt? Är den gröna dörren helt fel eller är det ok?

Den andra frågan är friggeboden. Ska den ha samma färg på dörren som torpet=bostadshuset eftersom det också är ett bostadshus eller ska det klassas som ett uthus vara guldockra?

Svar:

Det är inte alls säkert att torpet var målat överhuvudtaget när det var nybyggt. Den röda slamfärgen höll just på att bli mer utbredd i bondesamhället vid den tiden och först ut var mangårdsbyggnader och lite “finare” hus på landet.

Färgsättningen med ljust kromgröna fönsterbågar var vanlig runt sekelskiftet 1900 men då var ofta dörren i annan färg, tex med ockrapigment i brungul kulör som skulle efterlikna ek eller fernissad ek. Ockran ansågs alltså mer exklusiv och då kanske den gröna färgen skulle passa bättre på uthusen?

Ett alternativ till uthusdörrarna är dalbränd tjära som har gamla traditioner som fuktskydd på vindskidor för torvtak, utsatta knutskallar och andra fuktutsatta delar. Tjäran på knutar, luckor och uthusdörrar blev lite på modet under 1920-talet i nationalromantikens anda men då ofta den svartare stenkolstjäran eller med inblandning av kimrökspigment för att bli svart. Kanske kan det vara ett alternativ?

 

 

Meny

Innan du frågar

Ställ en fråga (gammal)

Anmälan Byggnadsvårdsläger

    OBS! Lägret i Näverkärr är nu fullt.
  • OBS! Lägren kan i de flesta fall tillgodose kost vad gäller allergi eller vegetarisk mat, men inte alltid specifika dieter. Var noga med att ange vad du har för matpreferenser så att lägret kan ta ställning till om det går att ordna.
    Observera att du behöver vara medlem i föreningen för att kunna delta på något av våra läger. Här kan du läsa mer om medlemskapen: https://byggnadsvard.se/medlem/medlemskap
    Här godkänner du att bilder som tas på lägerdeltagarna kan komma att användas av Svenska byggnadsvårdsföreningen i marknadsföringen för byggnadsvårdslägren. Marknadsföringen innefattar bland annat hemsida, sociala medier och tidningen Byggnadskultur. Att godkänna är frivilligt, men vi är tacksamma för alla möjligheter att kunna sprida byggnadsvården i våra kanaler.

LÄGG TILL DITT ARRANGEMANG

maj 2020
juni 2020
Inget evenemang hittades!
Visa fler