Vi har ett oputsat massivt tegelhus från 1873 som står på en ”löst” lagd stenmur. Osäker på vad huset verkligen står på men tror att denna del av huset står på jord. En tydlig sättning syns med en liten men lång spricka på en vägg men den bedöms ha stått still sedan 1940. Vi bedömer att det varit fuktproblem tidigare när grunden varit fylld med jord, upp till någon decimeter under bjälklaget, men att den grävdes ut på 40-talet i samband med att element fördes in i kåken. Idag har vi inte sett några indikationer på fukt och inga djur verkade fortfarande leva i de nu torra men murkna bjälkarna (brunröta) vilka samtliga tagits bort.
Botten är grävd i en backe med ca 80cm i ena änden och 120cm i andra, mätt upp till kommande bjälklag. Nytt bjälklag och trägolv gör vi med samma isoleringshöjd som original men vi byter isolering från jord och slaggprodukter mot perilit. Med detta får vi teoretiskt lite mer isolering men vi gör inte tätt enligt dagens metoder utan lämnar det diffusionsöppet.
Så till min fråga; I utrymmet mellan bjälklag och mark vill vi lägga markduk underst och makadam 8-16 på denna och lämna ca
Intressant, eller hur?
Som medlem får du tillgång till alla våra artiklar och kan ställa frågor om byggnadsvård.
Bli medlem för att läsa vidare eller logga in nedanför.