fbpx

Färgsätta tegelhus från 1898?

Vi ska snart ta över min mans föräldragård belägen i nordvästra skåne och funderar över färgsättningen på fönster och punschveranda. På gamla bilder ser det ut att vara en brun eller en mörk färg på dessa, men vi tänker att det kanske skulle kunna passa med en grön nyans? Hur ska vi tänka med punschveranda och ska den målas i olika kulörer för att vara tidstypisk? Idag ligger ett eternittak på huset men vi funderar på att byta till ett gammalt enkupigt lertegel. Teglet på huset är ett röd/brunt tegel.

Svar:

Den här perioden var en ganska färgrik period och det finns många kulörer att välja mellan. Och håller man sig inom de traditionella kulörerna så blir det ofta ett bra resultat. Traditionella kulörer finns i färglikaren Kulturkulör som är utgiven av RAÄ och NCS. Det är en färgsnurra som man vid behov kan låna av en kunnig (och snäll) målare. Ert förslag att måla grönt skulle kunna vara ett av alternativen, kromoxidgrönt blir en fin komplementfärg till det rödaktiga teglet.

Börja gärna med en färgundersökning/färgskrapning som kan ge svar på vilka kulörer det har varit från början, läs mer om detta i några av artiklarna som finns på vår webbplats: Att göra färgundersökningFärg i korthet och Att söka det förflutnas färger. Glöm inte att dokumentera med foton om ni efteråt vill måla över färgtrapporna.

Ofta är originalet det som är stilmässigt mest ”hållbart” och inte riskerar att bli otrendigt efter några år. Det är mycket möjligt att er veranda hade fler färger, även här är det säkrast att utgå från en färgundersökning. Tänk på att ändrad färgsättning kan vara bygglovpliktigt så det är alltid bra att kolla med kommunen i förväg.

 

keyboard_arrow_up