Vi står snart i färd att börja lerklina insidan av grundstenarna i rummet i vårt torp där vi ska återställa mullbänksgrunden med perlite. Torpet kommer mestadels användas som fritidshus (= vara kallställt vissa delar av året). Vore det en god idé att installera ventilationsmöjligheter på några ställen i grunden? Dessa skulle i så fall hållas stängda, men de möjliggör fuktmätning i grunden och om det skulle behövas även möjligheten till att ventilera grunden?. Tanken med mullbänken är ju att den är tät, men borde man tänka sig för?
Grunden i sig är torr, och vi har grävt undan växtlighet runt omkring och exponerat grundstenarna så de nås av solen. Huset ligger på en rullstensås och består mestadels av sand.
Svar:
Det låter som att förutsättningarna, hus på en rullstensås, torr grund och bortagen växtlighet, är goda. Skulle ni hitta rötter och svart jord när ni gräver ur grunden så är det ett tecken på fukt i marken in under huset. Är marken torr och ljus när man gräver ut så finns ingen anledning att misstänka fuktproblematik.
Använder man ”moderna” fyllnadsmaterial som skumglas eller vulkaniskt granulat (perlit) så finns en liten reservation – vi har inte så lång erfarenhet av dessa material i husgrunder jämfört med den traditionella mullbänksgrunden som vi har 100-tals års erfarenhet av. Men teoretiskt är de lovande om det finns vindtätning av till exempel lera på insidan av grundmuren.
Luckor är i princip inte nödvändiga, de stänger ju bara för fyllningsmaterialet och det går inte att ventilera en fylld grund. Bortsett från det kan man alltid sätta in luckor för eventuella framtida behov av okänt slag eller om man vill ställa in en hygrometer för att mäta den relativa luftfuktigheten invid grundmuren.
Även om det finns många hus som klarat sig bra när de kallställts under perioder så kan det vara en poäng att kolla med sitt försäkringsbolag. Ofta rekommenderas en grundvärme ända upp till 15-16 grader för att minimera risk för mögel.
Stephan har det övergripande ansvaret för föreningens förvaltning och arbetar nära styrelsen, redaktionskommitté och externa samarbetspartners.